Covered calls en puts als optiestrategie

Het gedekt (covered) verkopen (ook wel ‘schrijven’) van callopties is een populaire optiestrategie om extra inkomen te genereren uit een aandelenportefeuille. Met de verkoop van een gedekte putoptie kunt u het risico van een shortpositie afdekken. Wat zijn de risico’s van deze optiestrategieën en waar moet u op letten? We bespreken het in dit artikel.

Wat is een covered call?

Het verkopen van callopties op aandelen die u in bezit heeft, noemen we gedekt schrijven of covered writing. U verdient geld als de koers van de onderliggende waarde op de expiratiedatum onder de uitoefenprijs (ook wel ‘strike price’ of kortweg ‘strike’) noteert. De optie loopt dan waardeloos af, zodoende wordt het product zonder restwaarde uit het account geboekt en wordt de eerder ontvangen premie gerealiseerd als winst.

De covered call strategie is een betrekkelijk veilige optiestrategie, omdat uw verlies beperkt is tot maximaal de prijs die u voor de aandelen heeft betaald. Daar tegenover staat wel een relatief kleine opbrengst. De strategie is vooral aantrekkelijk om de inkomsten uit een beleggingsportfolio te vergroten, bovenop reguliere dividenduitkeringen.

Voorbeeld covered call

Stel, u heeft 100 aandelen XYZ in bezit, die tegen een actuele koers noteren van €45. Vervolgens schrijft u een XYZ call met uitoefenprijs van €50 en een premie van €1,50. Als aandeel XYZ de uitoefenprijs van €50 niet bereikt, heeft u 100*€1,50 = €150 verdiend.

Als de call afloopt, dan kunt u een nieuwe call schrijven. Zo kunt u elk kwartaal opnieuw calls schrijven op uw aandelen XYZ en een mooi extra rendement genereren. Actieve beleggers kunnen ook kiezen voor kortere looptijden en dit maandelijks herhalen. Dit vergt meer tijd, maar levert ook hogere rendementskansen op.

Door het schrijven van covered calls, creëert u dus additionele inkomsten uit uw aandelen. U ontvangt namelijk de premie waarvoor u de call schrijft, bovenop eventueel dividend of koerswinst. Hier staat wel tegenover dat u het risico loopt uw aandelen te moeten verkopen voor de uitoefenprijs.

De covered call strategie is interessant in een neutrale tot licht stijgende markt. Stijgt het aandeel XYZ vóór de expiratie tot boven de €50, dan zult u de aandelen moeten leveren voor €50 als u wordt aangewezen. In het beste scenario stijgt de koers tot €50. Dan heeft u zowel (papieren) winst op uw aandelen als op de geschreven call. U kunt ervoor kiezen om te verkopen om koerswinst te realiseren. Maar u kunt er ook voor kiezen om de optie te sluiten tegen een hogere premie (bijvoorbeeld €2) dan de oorspronkelijk ontvangen premie. Daarna kunt u een nieuwe XYZ call verkopen met een langere looptijd. Bijvoorbeeld met een uitoefenprijs van €60 tegen een premie van €1,50. Dit wordt ook wel ‘doorrollen’ genoemd.

Wat is een covered put?

Met een covered put strategie kunnen beleggers inspelen op een koersdaling. De strategie combineert een shortpositie met de verkoop van een putoptie op hetzelfde aandeel. De ontvangen optiepremie dient als een buffer voor het risico van de shortpositie en levert tegelijkertijd direct inkomsten op. Deze strategie wordt doorgaans alleen door ervaren beleggers uitgevoerd. Wij raden u dan ook aan om alleen in beleggingsproducten te beleggen die passen bij uw kennisniveau en ervaring.

Wanneer gebruikt u een covered call of covered put?

Een belangrijke reden om gedekte calls te verkopen is zoals gezegd het genereren van extra inkomen. Maar de strategie is ook geschikt om de onderliggende aandelen op termijn te verkopen. De verkoper van de call gaat immers de plicht aan om de onderliggende waarden te verkopen bij een bepaalde koers. Stel, u koopt 100 aandelen XYZ in augustus voor €45. In november is de koers gestegen naar €48. U ziet weinig opwaarts koerspotentieel meer en bent bereid uw winst te verzilveren rond deze koersniveaus. Dan verkoopt u een XYZ call december met uitoefenprijs €50 voor €3. Staat de koers op de afloopdatum €50 of hoger dan dient u de aandelen te verkopen tegen €50 per aandeel. De koerswinst bedraagt dan €5 per aandeel (€50 min €45). Daar komt nog de ontvangen premie van €3 bovenop, ofwel een totale winst van €8 per aandeel (€800 in totaal). Blijft de koers onder de €50, dan is €3 van de ongerealiseerde winst veiliggesteld door de optiepremie.

Een covered put is de shortversie van een covered call. Als u negatieve verwachtingen heeft over een aandeel dan kunt u een short put combineren met een shortpositie in het betreffende aandeel. U krijgt dan direct wat inkomsten in de vorm van de ontvangen optiepremie. Het zet ook een limiet op het opwaartse potentieel van de shortpositie. Als de koers immers daalt tot onder de uitoefenprijs dan moet u de stukken afnemen en wordt de shortpositie in aandelen gesloten. Als verkoper van de put optie gaat u immers de plicht aan om de onderliggende waarden te kopen bij een bepaalde koers.

Aandelen Optie Maximaal rendement* Behaald wanneer Maximaal verlies Behaald wanneer
Covered call Long Call optie geschreven premie + strike - GAK** Expiratie boven strike prijs Koers - GAK + premie Koers is 0
Naked call Geen positie Call optie geschreven Premie Expiratie onder strike prijs Koers - premie -strike (oneindig) Expiratie boven strike prijs
Covered put Short Put optie geschreven premie + (short) GAK - strike Expiratie onder strike prijs Koers - GAK - premie (oneindig) Expiratie boven strike prijs
Naked put Geen positie Put optie geschreven Premie Expiratie boven strike prijs Strike - premie - Koers Koers is 0 + aanwijzing

*Bij aanwijzing

**GAK = gemiddelde aan- of verkoopkoers aandeel

***In de bovenstaande tabel wordt er van uit gegaan dat ITM opties uitgeoefend worden en OTM opties waardeloos expireren.

Voorbeeld van een covered put

Stel, u bent short gegaan in 100 aandelen ABC tegen een koers van €50. Op hetzelfde moment verkoopt u een put met uitoefenprijs van €45 op €3,00. Het maximale verlies is in theorie onbeperkt. Stijgt de koers naar €60 dan verliest u €10 op de shortpositie, maar dankzij de ontvangen optiepremie blijft het totale verlies dan beperkt tot €7,00.

De maximale winst op deze positie is het verschil tussen de uitoefenprijs van de optie en de koers waarop de belegger short is gegaan, plus de ontvangen premie. Daalt de koers van ABC tot €45 of daaronder dan wordt u verplicht de aandelen te kopen tegen €45. De shortpositie levert dan €5 op (€50 min €45). Samen met de ontvangen optiepremie van €3,00 komt de totale winst dan uit op €8,00 (€800 in totaal).

Het break-even punt is in dit geval €53. Stijgt de koers van ABC naar €53 dan zal het verlies op de shortpositie van €3 precies gecompenseerd worden door de opgestreken premie van €3.

Risico’s covered call en covered put

Wanneer het aandeel XYZ sterk klimt op de beurs, bent u de klos met een covered call. Het maximale rendement is namelijk beperkt tot de verkoop van de onderliggende aandelen voor de uitoefenprijs + de ontvangen premie. Verdubbelt de koers van XYZ dus naar €90, dan moet u nog steeds leveren op €50. Het schrijven van callopties zet dus een limiet op het winstpotentieel. Ook een sterk dalende aandelenkoers is ongunstig. De opgestreken optiepremie van €1,50 is immers niet meer dan een doekje voor het bloeden als de koers van uw aandelen bijvoorbeeld naar €20 zakt.

Wanneer u de aandelen waarop u de call schrijft niet daadwerkelijk in bezit heeft, spreken we van ongedekt verkopen van calls. Dit zogenaamde naked writing (of naked calls) is zeer risicovol. Dit is namelijk vergelijkbaar met short selling en leidt in potentie tot een ongelimiteerd verlies als de koers van de onderliggende waarde blijft stijgen. De verkoper van een calloptie gaat immers de plicht aan om de onderliggende waarden te leveren tegen een bepaald bedrag en aangewezen worden op deze verplichting resulteert in een shortpositie. Het mogelijke verlies op naked calls is in theorie oneindig, terwijl de winst beperkt is tot de ontvangen optiepremie. Deze wijze van verkopen is daarom alleen geschikt voor de doorgewinterde optiehandelaar.

Bij een covered put is het maximale verlies in theorie onbeperkt. Als de koers van de onderliggende waarde blijft stijgen, dan is het verlies op de shortpositie oneindig. De ontvangen premie op de geschreven put biedt in dat geval slechts een kleine compensatie.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: fool.com, Investopedia

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.