Straddle: Long straddle & short straddle optiestrategie

De straddle is een combinatie-optiestrategie die de belegger gebruikt als hij verwacht dat de koers van de onderliggende waarde zal bewegen maar niet weet in welke richting dat zal zijn. Zowel een long als een short straddle is mogelijk. In dit artikel leggen we uit hoe deze strategie werkt en wat de risico’s zijn.

Wat is een straddle?

Een straddle is een bekende optiestrategie waarbij tegelijkertijd een calloptie en putoptie met dezelfde afloopdatum en uitoefenprijs worden gekocht of verkocht. In feite kijkt de optiebelegger hiermee de kat uit de boom: hij verwacht een koersbeweging van de onderliggende waarde maar weet niet of de koers zal stijgen of dalen. De optiebelegger kan in deze strategie zowel long gaan (kopen) als short gaan (verkopen).

Long straddle

Bij een long straddle koopt de belegger tegelijkertijd hetzelfde aantal call- als putopties met dezelfde afloopdatum, uitoefenprijs en onderliggende waarde. Een belegger die een straddle koopt, verwacht dat de onderliggende waarde flink zal bewegen. Alleen weet hij niet in welke richting dat zal zijn. Hij maakt winst als de koersstijging- of daling van de onderliggende waarde groter is dan de betaalde optiepremies. Het winstpotentieel is in theorie onbeperkt, zolang de koers van de onderliggende waarde stijgt. De winst bij daling van de onderliggende waarde is gemaximaliseerd tot aan het punt dat de onderliggende waarde 0 is. De belegger kan maximaal de betaalde premie verliezen, plus de transactiekosten.

Short straddle

Bij een short straddle verkoopt (schrijft) de belegger tegelijkertijd hetzelfde aantal call- als putopties met dezelfde afloopdatum, uitoefenprijs en onderliggende waarde. Een belegger die een straddle verkoopt, verwacht dat de onderliggende waarde binnen bepaalde grenzen zal blijven. Die grenzen worden bepaald door de uitoefenprijs van de verkochte call- en putopties. Een voordeel voor de verkoper van de straddle is dat de tijdswaarde van zowel de call als de put afneemt naarmate de expiratie dichterbij komt, zodat de belegger indien gewenst de opties goedkoper kan terugkopen en zo de straddle kan sluiten. De winst van een short straddle is beperkt tot de ontvangen premie, terwijl het verlies in theorie oneindig is. Daardoor is deze combinatiestrategie alleen geschikt voor ervaren optiebeleggers.

Wanneer gebruikt u een long straddle?

Stel, u denkt dat de koers van het aandeel XYZ op korte termijn flink zal dalen of stijgen ten opzichte van het huidige niveau van €50. U kunt dan zowel een calloptie als een putoptie kopen met een uitoefenprijs van €50. Goed om te weten: opties worden meestal verhandeld met een contractgrootte van 100. Ervan uitgaande dat zowel de call als de put €2,50 kost, bent u in totaal €500 (€5 maal de multiplier van 100) kwijt aan optiepremie. Dat betekent dat de koers van XYZ met minimaal 10% (0.1*50=5) moet dalen of stijgen ten opzichte van de actuele koers van €50 om winst te maken op deze optiecombinatie. Anders gezegd: u maakt winst als XYZ op de expiratiedag boven de €55 uitkomt of onder de €45 belandt. Dat bekent dat er een flinke koersbeweging nodig is om de strategie met winst af te sluiten. Daar staat tegenover dat de potentiële winst onbeperkt is.

Straddle

Wanneer de koers blijft schommelen binnen de bandbreedte €45-€55 dan lijdt u verlies. De hoogte van het verlies is mede afhankelijk van de resterende tijdswaarde van de opties. De zogeheten theta geeft weer hoeveel de prijs van een optie na verloop van tijd afneemt. In dit geval is de theta negatief, ofwel het verloop van tijd heeft een negatief effect op de waarde van de long straddle. Op de dag van expiratie bezitten de opties geen tijdswaarde meer. Het maximale verlies is de betaalde optiepremie van €500.

Wanneer gebruikt u een short straddle?

Verwacht u op korte termijn juist weinig beweging van het aandeel XYZ? Dan kunt u een straddle verkopen, ofwel een zogenoemde short straddle opzetten. Dit doet u door zowel een calloptie als een putoptie te verkopen met een uitoefenprijs van €50 en dezelfde afloopdatum. Met de geschreven call gaat u de plicht aan om te moeten leveren op €50, terwijl de verkochte put je verplicht om de 100 stukken XYZ af te nemen tegen €50. U ontvangt hiervoor in totaal €500 (€5 aan ontvangen premies maal 100) aan optiepremies. Wanneer de koers tussen de €45 en €55 blijft, dan maakt u winst. De maximale winst van €500 wordt behaald als beide opties waardeloos expireren op €50. Tegenovergesteld aan de long straddle is het verlies hier oneindig wanneer de koers omhoog blijft gaan vanwege de geschreven call. Om dit te dekken, kunt u ervoor kiezen aandelen XYZ in bezit te hebben.

Voordelen

Met de long straddle strategie heeft de belegger kans op een ongelimiteerde winst, terwijl het neerwaartse risico beperkt blijft tot de betaalde optiepremies. Hij profiteert van zowel een sterke opwaartse als neerwaartse koersbeweging. De short straddle vergt geen investering: u ontvangt juist direct inkomsten uit de optiepremies. Die premies zijn doorgaans hoog op at-the-money of near-the-money opties, ofwel opties die op of dichtbij de huidige koers van het aandeel liggen. Bovendien werkt de tijd bij een short straddle in uw voordeel: de tijdswaarde van zowel de call als de put zal steeds minder worden en uiteindelijk wegsmelten.

Nadelen

Voor de long straddle strategie zijn grote koersbewegingen nodig om winst te maken. Bovendien loopt de tijdswaarde van de opties eruit, waardoor de opties geleidelijk minder waard worden. Ook vergt de strategie een initiële hoge investering door het aankopen van twee optieseries. De short straddle heeft een ongunstige risico-rendementsverhouding: het verlies is in theorie oneindig terwijl de maximale winst bestaat uit de ontvangen optiepremies.

Risico’s

De risico’s van een long straddle zijn beperkt. Het maximale verlies bedraagt de betaalde premie plus de transactiekosten. Daarentegen is het maximale verlies van de short straddle vooraf niet bekend. Doorgaans gebruiken alleen ervaren optiehandelaren een short straddle strategie, inspelend op een vrij stabiel koersverloop van de onderliggende waarde op korte termijn.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.