Wat is compound interest en hoe werkt het?

Albert Einstein omschreef samengestelde interest, ook wel ompound interest of compound interest, als “het achtste wereldwonder”, maar wat is het precies? Bij compound interest wordt niet alleen rente berekend over het beginkapitaal, maar ook over de al eerder bijgeschreven rente. Samengestelde interest is dus eigenlijk rente-op-rente. Hierdoor krijg je in de loop der tijd steeds meer rendement. Maar alleen als er tussentijds niet wordt opgenomen. Daarentegen wordt traditionele enkelvoudige rente alleen betaald over het beginkapitaal en niet over de (eventuele) opgebouwde rente. In de praktijk komt compound interest vaker voor dan enkelvoudige rente.

Factoren die Samengestelde interest beïnvloeden:

  • Frequentie: De frequentie van de aantal rentebetalingen per jaar heeft invloed op compound interest. Rente wordt vaak uitbetaald volgens voorafgestelde intervallen, bijvoorbeeld per jaar, halfjaar, kwartaal of maand. Bovendien kunnen de intervallen per dag of zelfs continu worden samengesteld. De regel luidt: hoe meer periodes er zijn, hoe groter de toekomstige waarde van uw geld zal zijn.
  • Rente: Het rentetarief kan een aanzienlijke invloed hebben. Zo dragen hoge rentestanden meer bij aan een belegging dan een lager rentetarief.
  • Tijdspan: Compound interest heeft een grote(re) impact op een lange(re) beleggingshorizon, in tegenstelling tot een korte(re) beleggingshorizon.

Compound interest berekenen

Om de compound interest te berekenen, kunt u eenvoudig de volgende formule gebruiken:

A=P(1+ r/n)nt

In de formule is “A” de toekomstige waarde, “P” is het beginkapitaal, “r” is de rente, “n” is het aantal renteperiodes en “t” is de tijd (veelal in jaren).

Een voorbeeld: Stel dat u €1.000,- stort op een spaarrekening bij een bank en u laat dit 20 jaar staan. Uw bank betaalt 5% rente en de rente wordt jaarlijks verrekend. Zonder iets te doen, heeft u over 20 jaar dan €2.653,30.

Compound interest in beleggen werkt op dezelfde manier. Stel dat u €1.000,- stort in een ETF die hypothetisch een jaarlijks rendement van 9% heeft. Na het eerste jaar groeit uw belegging uit naar €1.090,-. Hoewel een winst van €90,- niet veel lijkt, kan de tijdsduur van uw belegging, het bedrag aanzienlijk verhogen. Na 30 jaar zou uw belegging groeien naar €13.267,68. Dit is een verhoging van €12.267,68 van uw initiële inleg van €1.000.

De “72-regel’’

De “72-regel’’ is een sneller manier om de tijd in te schatten die nodig is om een belegging te verdubbelen. Bovendien is het een makkelijke(re) manier om een indicatie te krijgen van de invloed van compound interest in de berekening. De ‘’72-regel’’ werkt als volgt:

72/r=Y

In de formule is “r” de jaarlijkse compound interest en “Y” het aantal jaren dat nodig is om het bedrag te verdubbelen. Ook hier houden wij het rentetarief van 5% aan. Bij het toepassen van de formule blijkt uw geld in 14.4 jaar zal verdubbelen. Het is belangrijk om hierbij te beseffen dat de “72-regel” slechts een indicatie biedt. Dit geeft slechts een tijdsindicatie. U kunt met deze formule niet de exacte Ccmpound interest berekenen.

Voor- en nadelen van compound interest

Het effect dat compound interest kan hebben, kan zowel een positieve als minder positieve invloed hebben op uw belegging. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Als belegger heeft u het voordeel dat uw kapitaal in de loop van de tijd exponentieel kan groeien door compound interest.

Anderzijds kan compound interest nadelig zijn wanneer u geld leent. Dit is meestal het geval bij creditcards. Sommige kredietverstrekkers en creditcardmaatschappijen brengen rente in rekening voor het lenen van geld én over het bedrag dat aan rente is opgebouwd. Hierdoor kan uw schuld bij de creditcardmaatschappij aanzienlijk hoger zijn dan het bedrag dat u in eerste instantie had geleend.

Mogelijke risico’s

Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Bij DEGIRO zijn we open en transparant over de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten daar het best bij passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn. U kunt meer lezen over de risico’s van beleggen in onze Nadere Informatie Beleggingsdiensten documenten of bekijk onze website voor de verschillende beleggingsrisico’s.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.