Wat is short gaan?

Short gaan, ook bekend als ‘shorten’ of ‘short selling’ , is een handelsstrategie waarbij wordt gespeculeerd op de prijsdaling van een aandeel of een ander effect. Short gaan betekent dat je een aandeel, dat je niet bezit, verkoopt door het te lenen van iemand die het wel bezit. Als de prijs van het aandeel daalt, kun je het terugkopen tegen een lagere prijs, teruggeven aan degene van wie je het leende en profiteren van het verschil.

Waarom zou je short gaan?

Short gaan biedt verschillende beleggingsmogelijkheden. De twee populairste redenen om een shortpositie in te nemen zijn speculatie en afdekking (hedgen).

Short gaan om winst te maken

Short gaan biedt je een geheel nieuwe dimensie aan marktbewegingen waarop je kunt speculeren, omdat het mogelijk is geld te verdienen zelfs wanneer de prijs van het aandeel daalt.

Short gaan om open posities af te dekken

Hedging is het innemen van twee posities tegelijk. Met als doel om verliezen van de ene positie te compenseren met winsten van een andere. Zo kun je jezelf met een ‘short positie’ beschermen tegen verliezen op een ‘long positie’. Als je bijvoorbeeld een koersdaling van een aandeel verwacht, kun je een korte derivatenpositie innemen om het risico op te vangen. Hoewel het afdekken van je posities niet noodzakelijkerwijs voorkomt dat je verliezen lijdt, kan het de pijn verzachten.

Short gaan met DEGIRO

Met onze dienst Effectenkrediet kun je short gaan. Deze dienst maakt het mogelijk om effecten zoals aandelen en ETF's, short te gaan. Dit betekent dat je een effect kunt verkopen dat je niet bezit en dus kunt lenen van een andere belegger met een long positie in hetzelfde effect. Het is bij ons niet mogelijk om producten op Amerikaanse, Canadese, Aziatische of Australische beurzen of producten uit categorie D te shorten. Daarnaast zijn er nog andere effecten die vanwege leenbeperkingen zijn uitgesloten van deze dienst.

Hoe kun je een aandeel shorten?

Voordat je van onze Effectenkrediet dienst gebruik kunt maken en short kunt gaan, moet je de relevante kennistest maken. Zo weet je zeker hoe het werkt en welke risico's eraan verbonden zijn. Na het voltooien van deze test kun je eenvoudigweg een verkooporder plaatsen voor het aandeel dat je wilt shorten. Als de transactie succesvol is, zal de shortpositie verschijnen als een negatief aantal aandelen in je portefeuille. Om de positie te sluiten, moet je hetzelfde aantal aandelen waarin je short ging terugkopen door een kooporder te plaatsen.

De kosten van short gaan

Hoewel dit geen kosten zijn, moet bij het innemen van een shortpositie een marge op je rekening worden gestort. Bij een shortpositie ontvang je het geld van de transactie. Als je bijvoorbeeld tien aandelen ING ter waarde van €100 short, verschijnt deze €100 op je rekening. In je portefeuille zie je vervolgens een positie van ING met -10 in de kolom hoeveelheid. Deze marge is nodig om het risico te dekken voor het geval je niet genoeg geld hebt om de aandelen terug te kopen. De hoogte van de vereiste marge is gebaseerd op de risicocategorie en de waarde van het product. Meer informatie over margevereisten vind je hier.

Als je een shortpositie inneemt, moet je naast marge ook transactiekosten betalen. Voor zowel koop- als verkooptransacties worden kosten in rekening gebracht. Je kan deze vinden in ons tarievenoverzicht. Bovenop de transactiekosten komen de kosten voor short gaan. Deze kosten zijn afhankelijk van de risicocategorie van het product. Details daarover vind je hier.

De risico's van short gaan

Hoewel short gaan lonend kan zijn, brengt het ook risico's met zich mee. Aangezien de prijs van het onderliggende effect in theorie onbeperkt kan stijgen, kan het verlies op de shortpositie ook onbeperkt zijn.

Aangezien aandelenkoersen voortdurend fluctueren, is het mogelijk dat limieten worden overschreden, wat resulteert in een margin call. In dat geval zullen wij je verzoeken het tekort binnen een bepaalde termijn op te lossen. Je kan het tekort oplossen door geld over te maken of posities te sluiten. Als de margin call niet binnen de gestelde termijn wordt opgelost, zullen wij moeten ingrijpen.

Daarnaast hebben wij te allen tijde het recht om een terugkoop van de betreffende aandelen te vragen om je shortpositie te sluiten. Als je de shortpositie niet binnen de gestelde termijn sluit, kunnen wij de aandelen namens jou terugkopen. Meer informatie hierover vind je in het document Voorwaarden Debet Effecten.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling beleggingen aan te bevelen. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je alleen te beleggen in financiële producten die passen bij je kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.