Wat is technische analyse en hoe werkt het?

Op het moment dat u een rekening opent bij DEGIRO, dan krijgt u direct toegang tot meer dan vijftig beurzen in dertig landen wereldwijd. Maar hoe dan verder? Veel beleggers weten vooraf al waarin ze graag in willen beleggen. Anderen willen eerst onderzoek doen voordat ze een keuze maken.

Als het gaat om het kiezen van aandelen, dan zijn er grofweg twee stromingen waarop de keuze gebaseerd kan worden: de technische analyse en de fundamentele analyse. In dit artikel leggen wij de technische analyse uit. Wij laten u zien hoe u functionaliteiten op ons platform kunt gebruiken voor dit type analyse. Meer informatie over fundamentele analyse kunt u hier vinden.

Technische analyse

Technische analyse geeft geen antwoord op de vraag “welke aandelen moet ik kopen”, maar “wanneer moet ik de aandelen kopen”. Met deze techniek wordt gebruik gemaakt van statistische analyse om beleggingsinformatie te gebruiken.

Voorstanders van deze analyse proberen niet uit te zoeken of het aandeel over- of ondergewaardeerd is. Het gebruikt statistische analyse van historische data om te bepalen binnen welk tijdspan een aandeel interessant (kan) zijn om te kopen. De analisten proberen te voorspellen wanneer de prijs van het aandeel zal gaan stijgen en/of dalen, op basis van bijvoorbeeld de beleggingsgeschiedenis en het identificeren van patronen in prijsbewegingen.

Patronen

Ons beleggingsplatform biedt u een breed scala aan functies om de grafieken van uw beleggingen op uw voorkeuren af te stemmen. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om de tijdspan c.q. datumbereik, het interval van resultaten en het type diagram of grafiek te wijzigen. Standaard ziet u een eenvoudige lijndiagram per product, maar u kunt ook kiezen voor een kandelaardiagram (candlestick-diagram) of een OHLC diagram (Open-High-Low-Close). De laatste twee genoemde varianten bieden u meer informatie over het product, dan enkel de slotkoers van de voorgaande handelsdagen.

Bovendien kunt u met de kleurcodering trends identificeren in de prijsvorming van een product, bijvoorbeeld groen bij een positieve prijs en rood bij een negatieve prijs. Daarbovenop kunt u de grafieken uitbreiden door een ander product en/of index (bijvoorbeeld de EURO STOXX 50 of de S&P 500) toe te voegen ter vergelijking. Hiermee kunt u de resultaten van het aandeel of product vergelijken met de relevante benchmarks en concurrerende aandelen.

Graph examples of line, candlestick and OHLC charts

Om met technische analyse aan de slag te kunnen, is het van belang om eerst een aantal patronen te begrijpen die u vaak zult tegenkomen in een grafiek van een specifiek aandeel. De algemene bewegingen die u ziet in de grafiek worden ‘trends’ genoemd. Zo kunt u bepaalde prijsbewegingen identificeren en daarop actie ondernemen. De opwaartse en neerwaartse trends zijn eenvoudig te identificeren. Naar mate u een aandeel een lange(re) tijd analyseert, is het vrijwel zeker dat u beide trends zult zien en de prijzen zult zien stijgen en dalen.

Opwaartse en neerwaartse trend voorbeeld grafieken

Op een dieper niveau, kan gekeken worden naar meer gecompliceerde patronen en trends wanneer een opwaartse trends verandert in een neerwaartse trend. Dit staat bekend als een ‘reversal’, oftewel een ‘omslagpunt’. Soms vinden deze omslagpunten vrij plotseling plaats. In de grafiek zal in zo een geval een V-vorm te zien zijn. In andere gevallen kan deze transitie zeer geleidelijk gaan.

Trends bewegen vaak rond twee punten: de ‘steun’ en de ‘weerstand’. Zoals u wellicht uit de benamingen kunt opmaken, is de steun een prijsniveau waarbij de prijs van het aandeel niet verder door kan zakken. De weerstand is het tegenovergestelde, waarbij de aandelenprijs het zogenaamde plafond is waar de prijs moeilijk voorbijkomt.

Een van de meest bekende patronen is het ‘hoofd en schouders’ patroon. Het hoofd is het weerstandsniveau dat de aandelenkoers met moeite kan overtreffen, terwijl de zogenaamde hals (het dal tussen het hoofd en de schouders) het steunniveau vertegenwoordigt. De hals is louter de vloer die de koers boven een bepaald niveau houdt. Zelfs als de trend van het aandeel negatief lijkt te zijn.

schouder hoofd schouder voorbeeld grafiek

Indicatoren van technische analyse

In ons beleggingsplatform kunt u per product bepaalde indicatoren toevoegen aan de grafieken. Op de productpagina kunt u kiezen voor ‘interactieve grafiek’. Onderstaand venster zal dan openen.

Voorbeeld grafiek platform degiro met technische indicatoren

Wanneer het venster opent ziet u de grafiek van de prijsontwikkeling van het product. Onder deze grafiek ziet u het aantal aandelen dat op een bepaalde dag wordt verhandeld, aangeduid als volume. Dit wordt weergegeven als een reeks verticale staafdiagrammen. Hoe hoger de staafdiagram, hoe meer het product is verhandeld op die dag. Hoewel de meeste beleggers zich bewust zijn van de prijs van de onderliggende waarde, is het essentieel om bij technische analyse rekening te houden met het handelsvolume van het product.

Het platform biedt enkele opties aan om additionele informatie toe te voegen aan de grafiek. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van de dividenddatum en aandelensplitsing. De primaire focus van deze functionaliteiten is om beleggers in staat te stellen om technische indicatoren te gebruiken bij de handelsstrategieën. Er zijn zo’n twintig indicatoren waaruit u kunt kiezen. Wij zullen de meest gebruikte indicatoren toelichten. Let wel, dit is niet de volledige lijst. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar ons beleggingsplatform.

Wat zijn moving averages?

De meest gebruikte technische indicator is de zogeheten ‘moving averages’. Deze indicator geeft de gewogen gemiddelden om de huidige richting van een trend in te schatten. Door gebruik te maken van gemiddelden wordt het effect van de dagelijkse fluctuaties in prijs geminimaliseerd. Dit geeft een duidelijk beeld van de trend. In ons platform kunt u de trendlijn instellen over een vaste tijdsperiode (n).

voorbeeld grafiek platform degiro moving averages

In de bovenstaande grafiek ziet u een voorbeeld hoe u een grafiek kunt aankleden naar wens. Aan de grafiek is een tiendaagse (groene lijn) en een vijftig-daagse (rode lijn) trendlijn toegevoegd. U ziet dat de lijnen vloeiender worden over een langere periode (en dus een accurate trend laten zien), in vergelijk met de fluctuerende dagelijkse bewegingen.

Trendindicatoren

Zoals u wellicht al kunt zien aan de naam, proberen de trendindicatoren aan te geven op welk punt een nieuwe trend begint. Een populaire indicator is de ‘Moving Average Covergence/Divergence (MACD)’. Dit is een samenstelling van kortlopende en langlopende gemiddelden over tijd. Wanneer de korte-termijngemiddelde boven de lange-termijngemiddelde ligt, dan duidt dit op een positief momentum. Ligt de lange-termijngrens boven de korte-termijngrens, dan duidt dit op een negatieve beweging van het onderliggende. De MACD geeft aan wanneer er een verandering is in de trendrichting. Daarnaast signaleert de MACD ook het begin van een nieuwe trend. De indicator wordt gemeten op een schaal van één-op-één. Indien de MACD hoger dan nul noteert, dan geeft het een koop aan en een verkoop bij een MACD die lager is dan nul.

Volume-indicatoren

De laatste indicator die wij hier bespreken is de volume-indicator. Naast de volumebalkgrafiek die wordt weergegeven op het platform, kunnen deze indicatoren helpen bij het begrijpen hoe het volume van de aandelenhandel de sterkte van een koerstrend kan bepalen.

Een voorbeeld hiervan is de On Balance Volume (OBV). Dit is het cumulatieve totaal van het aan- en verkoopvolume. Een reeks pieken en dalen duidt op een sterkere trend, terwijl een vlakke OBV duidt op een gebrek aan trend. De Money Flow Index (MFI) gebruikt een geschatte ‘typische prijs’ (een gemiddelde van de hoge, lage en sluitingsprijs) samen met volume-aantallen om te schatten of een effect ‘te vaak gekocht’ of ‘te vaak verkocht’ is.

voorbeeld grafiek platform degiro volume indicatoren

Hoe betrouwbaar is de technische analyse?

Voor degenen die beginnen met technische analyse, zullen zich snel realiseren dat deze indicatoren zowel ruimschoots aanpasbaar als multi-interpretabel zijn. Daarom is het verstandig om te experimenteren met een aantal strategieën en de indicatoren in combinatie met elkaar te gebruiken om tot zinvolle resultaten te komen.

Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren belangrijk om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten het best bij u passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u op korte termijn wellicht nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn. U kunt meer lezen over de risico’s van beleggen in onze Nadere Informatie Beleggingsdiensten documenten of bekijk onze beleggingsrisico pagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.