Geld aanhouden op een geldrekening

Wij implementeren een nieuwe oplossing voor het aanhouden van niet-belegde gelden. Onze klanten krijgen de mogelijkheid om een geldrekening te openen bij onze partner flatexDEGIRO Bank. Dit is een Duitse gereguleerde bank. Hiermee wordt het niet-belegde geld bewaard op een aparte geldrekening met een persoonlijke IBAN. De geldrekening bij flatexDEGIRO wordt direct gekoppeld aan de bestaande DEGIRO-rekening.

In 2020 implementeren wij een nieuwe oplossing voor het aanhouden van niet-belegde gelden. Onze klanten krijgen de mogelijkheid om een geldrekening te openen bij onze partner flatexDEGIRO Bank. Deze geldrekening wordt direct gekoppeld aan de bestaande DEGIRO-rekening.

Bewaren van niet-belegd geld

DEGIRO is geen bank maar een beleggingsonderneming. In Nederland mogen beleggingsondernemingen niet zelf geld van klanten aanhouden. Wanneer u een rekening bij ons opent, geeft u daarom momenteel een doorlopende order om niet-belegd geld onder te brengen in een geldmarktfonds. Hiervoor hebben wij een nieuwe oplossing.

Wij vervangen de oude structuur stapsgewijs. Met deze nieuwe geldrekening bij flatexDEGIRO Bank wordt uw geld door het Duitse depositogarantiestelsel (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken) gegarandeerd tot een bedrag van €100.000. Uw nieuwe IBAN wordt direct gekoppeld aan uw bestaande DEGIRO-rekening. U kunt deze rekening niet gebruiken voor andere bankzaken, alleen voor het bewaren van geld dat u tijdelijk niet wilt beleggen via uw DEGIRO-rekening.

Change comparison

Previous set up
Uninvested cash held in Morgan Stanly Liquidity Fund of Fundshare Cash Fund
Type Geldmarktfonds
Nieuwe structuur
Niet-belegd geld aangehouden in Geldrekeningen (flatexDEGIRO Bank)
Type Geldrekening (IBAN)

Gefaseerd uitrollen van geldrekeningen

De mogelijkheid voor klanten om een geldrekening te openen bij flatexDEGIRO Bank wordt gefaseerd uitgerold. Tijdens deze overgangsfase is het mogelijk dat nieuwe klanten eerst nog van de geldmarktfondsen gebruikmaken en later kunnen overstappen naar een persoonlijke geldrekening.

Wanneer is uw geldrekening beschikbaar?

Zodra u bovengenoemde geldrekening kunt openen informeren wij u per e-mail én via ons beleggingsplatform. Om de rekening te openen hoeft u alleen het online formulier in te vullen via uw beleggingsrekening. Invullen van dit formulier kan binnen enkele minuten. Nadat u dit hebt gedaan, ontvangt u uw unieke IBAN en aanvullende instructies over toekomstige stortingen.

Wat gebeurt er met de geldmarktfondsen?

Met de introductie van de geldrekeningen zullen wij de geldmarktfondsoplossing voor het aanhouden van niet-belegd geld geleidelijk afbouwen. Dit betekent dat u als klant in de toekomst uw geld niet meer automatisch in geldmarktfondsen kunt aanhouden via de doorlopende order. Over de exacte stappen informeren wij klanten te zijner tijd per e-mail.

We zullen de geldmarktfondsen voor alle valuta vervangen. Op het moment bieden wij de geldrekeningen alleen in EUR, USD en GBP aan. Wij informeren u wederom per e-mail zodra geldrekeningen in andere valuta beschikbaar zijn.

Let wel, zodra deze nieuwe oplossing is geïntroduceerd, stoppen wij met het compenseren van negatief rendement op de geldmarktfondsen. In plaats daarvan zullen wij dit compensatiebeleid toepassen op de negatieve rente van uw nieuwe flatexDEGIRO bankrekening. Drie weken nadat u als onze klant een bankrekening kunt openen bij flatexDEGIRO Bank, stopt de compensatie.

Vergelijking veranderingen

Oude structuur
Niet-belegd geld aangehouden in Morgan Stanly Liquidity Fund of Fundshare Cash Fund
Type Geldmarktfonds
Nieuwe structuur
Niet-belegd geld aangehouden in Geldrekeningen (flatexDEGIRO Bank)
Type Geldrekening (IBAN)

"Wij informeren u per e-mail én via ons beleggingsplatform zodra u een geldrekening kunt openen bij flatexDEGIRO Bank."

Negatieve rentes en compensatie

Het gebruik van een geldrekening is een veilige en effectieve bankoplossing om niet-belegd geld aan te houden. Al het geld dat op uw geldrekening staat, kunt u direct beleggen of gebruiken als marge op uw DEGIRO-beleggingsrekening.

Net als bij de geldmarktfondsen hebben geldrekeningen een keerzijde, namelijk de negatieve rente. Op het moment bieden wij EUR, USD en GBP geldrekeningen aan. De rente van flatexDEGIRO Bank voor EUR geldrekeningen is momenteel -0.50% op jaarbasis (februari 2021). Voor USD en GBP geldrekeningen is momenteel geen negatieve rente.

Met betrekking tot de negatieve rente op de geldrekeningen zal DEGIRO een vergelijkbaar compensatiebeleid hanteren als momenteel voor de geldmarktfondsen het geval is. Wij compenseren de negatieve rente op een vrijwillige basis gedeeltelijk als volgt:

  • De compensatie is alleen van toepassing op de eerste €2.500 in uw basisvaluta (EUR). De negatieve rente over bedragen boven dit bedrag zullen niet worden gecompenseerd.

    Voorbeeld

    Stel, u heeft €3.000 op uw geldrekening bij flatexDEGIRO Bank staan met een rentepercentage van -0,50% op jaarbasis. Over de eerste €2.500 is de negatieve rente dan €12,50. Dit betalen wij in lijn met ons compensatiebeleid. Over de resterende €500, - is de negatieve rente €2,50. Dit bedrag komt voor uw eigen rekening.

  • Heeft u over een periode van zestig dagen minimaal €350,- aan transactiekosten betaald, dan verschuift de grens van het compensatiebeleid naar €100.000. Deze grens bekijken wij maandelijks.

    Voorbeeld

    Stel, op uw persoonlijke geldrekening bij flatexDEGIRO Bank staat €50,000. Hiervoor geldt een rente van -0.50% op jaarbasis. U zou dan op jaarbasis €250 moeten betalen als gevolg van de negatieve rente. Via uw gekoppelde DEGIRO-rekening heeft u echter in de afgelopen zestig dagen €350,- aan transactiekosten gemaakt. Dan vergoeden wij de negatieve rente voor u.

Voor de geldrekeningen worden geen in-, uitstapkosten of andere kosten berekend.

Over flatexDEGIRO

DEGIRO is onderdeel van de flatexDEGIRO-groep, één van de 160 grootste Duitse bedrijven genoteerd op de SDAX. De visie van de groep voor 2025 is om meer dan 3 miljoen klanten in heel Europa te bedienen en minstens 100 miljoen transacties per jaar uit te voeren. Lees hier meer over flatexDEGIRO.

flatexDEGIRO Bank AG staat onder toezicht van de Duitse toezichthouder de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Klik hier voor meer informatie over de BaFin.

Veelgestelde vragen

Zodra u uw persoonlijke flatexDEGIRO geldrekening met unieke IBAN heeft geopend, stort u geen geld meer storten naar Stichting DEGIRO. U kunt alleen geld overmaken naar uw persoonlijke IBAN bij flatex. Meer informatie over het storten van geld naar uw DEGIRO-rekening kunt u terugvinden wanneer u inlogt op ons beleggingsplatform. Mocht u onverhoopt toch een overboeking hebben gedaan naar de geldrekening van Stichting DEGIRO, dan krijgt u dit bedrag teruggestort.

Vanaf het moment dat u een geldrekening heeft bij flatexDEGIRO is het niet meer mogelijk om een tweede tegenrekening te koppelen. Dit betekent dat u enkel uw primaire tegenrekening kunt gebruiken voor het storten en opnemen van geld. U kunt uw primaire tegenrekening maximaal drie keer per twaalf maanden wijzigen. Meer informatie kunt u terugvinden op ons beleggingsplatform. Wanneer u geld overmaakt van een niet-geregistreerde rekening, wordt het geld binnen drie werkdagen naar u teruggestuurd.

Het blijft mogelijk om geld in meerdere valuta aan te houden. Op het moment bieden wij alleen EUR, USD en GBP geldrekeningen aan. Voor andere valuta zult u gebruik blijven maken van geldmarktfondsen. Wij zullen u informeren zodra geldrekeningen in andere valuta beschikbaar zijn.

Nee, er worden geen kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van een geldrekening of het storten of opnemen van geld. Let wel, momenteel gaan EUR geldrekeningen gepaard met een negatieve rente van 0,50% op jaarbasis (februari 2021). Meer informatie over de compensatie van negatieve rente vindt u eerder op deze pagina terug onder “Negatieve rente en compensatie”.

Nee, uw kunt de flatex geldrekening alleen gebruiken voor het bewaren van geld voor uw DEGIRO-rekening.

Nee, dat is niet mogelijk. Zodra de geldrekeningen beschikbaar zijn, worden de geldmarktfondsen gefaseerd afgebouwd.

Dit betekent dat het in de toekomst niet langer mogelijk zal zijn om geld aan te houden via geldmarktfondsen. Wij zullen de exacte data en details op een later stadium per e-mail communiceren.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.