Geld aanhouden op een geldrekening

In 2020 implementeren wij een nieuwe oplossing voor het aanhouden van niet-belegde gelden. Onze klanten krijgen de mogelijkheid om een geldrekening te openen bij onze partner flatex Bank. Dit is een Duitse gereguleerde bank. Hiermee wordt het niet-belegde geld bewaard op een aparte geldrekening met een persoonlijke IBAN. De geldrekening bij flatex wordt direct gekoppeld aan de bestaande DEGIRO-rekening.

In 2020 implementeren wij een nieuwe oplossing voor het aanhouden van niet-belegde gelden. Onze klanten krijgen de mogelijkheid om een geldrekening te openen bij onze partner flatex Bank. Deze geldrekening wordt direct gekoppeld aan de bestaande DEGIRO-rekening.

Bewaren van niet-belegd geld

DEGIRO is geen bank maar een beleggingsonderneming. In Nederland mogen beleggingsondernemingen niet zelf geld van klanten aanhouden. Wanneer u een rekening bij ons opent, geeft u daarom momenteel een doorlopende order om niet-belegd geld onder te brengen in een geldmarktfonds. Hiervoor hebben wij een nieuwe oplossing.

Wij vervangen de oude structuur stapsgewijs. Met deze nieuwe geldrekening bij flatex Bank wordt uw geld door het Duitse depositogarantiestelsel (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken) gegarandeerd tot een bedrag van €100.000. Uw nieuwe IBAN wordt direct gekoppeld aan uw bestaande DEGIRO-rekening. U kunt deze rekening niet gebruiken voor andere bankzaken, alleen voor het bewaren van geld dat u tijdelijk niet wilt beleggen via uw DEGIRO-rekening.

Change comparison

Previous set up
Uninvested cash held in Morgan Stanly Liquidity Fund of Fundshare Cash Fund
Type Geldmarktfonds
Nieuwe structuur
Niet-belegd geld aangehouden in Geldrekeningen (flatex Bank)
Type Geldrekening (IBAN)

Gefaseerd uitrollen van geldrekeningen

Ons streven is om in de tweede helft van 2020 de meeste klanten de mogelijkheid te geven om een geldrekening te openen bij flatex Bank. Dit doen wij gefaseerd. Tijdens deze overgangsfase is het mogelijk dat nieuwe klanten eerst nog van de geldmarktfondsen gebruikmaken en later kunnen overstappen naar een persoonlijke geldrekening.

Wanneer is uw geldrekening beschikbaar?

Zodra u bovengenoemde geldrekening kunt openen informeren wij u per e-mail én via ons beleggingsplatform. Om de rekening te openen hoeft u alleen het online formulier in te vullen via uw beleggingsrekening. Invullen van dit formulier kan binnen enkele minuten. Nadat u dit hebt gedaan, ontvangt u uw unieke IBAN en aanvullende instructies over toekomstige stortingen.

Wat gebeurt er met de geldmarktfondsen?

Met de introductie van de geldrekeningen zullen wij de geldmarktfondsoplossing voor het aanhouden van niet-belegd geld geleidelijk afbouwen. Dit betekent dat u als klant in de toekomst uw geld niet meer automatisch in geldmarktfondsen kunt aanhouden via de doorlopende order. Over de exacte stappen informeren wij klanten te zijner tijd per e-mail.

In de eerste fase zijn de geldrekeningen bij flatex Bank alleen in Euro. Voor andere valuta kunt u als klant gebruik blijven maken van geldmarktfondsen. Wij informeren u wederom per e-mail zodra geldrekeningen in andere valuta beschikbaar zijn.

Let wel, zodra deze nieuwe oplossing is geïntroduceerd, stoppen wij met het compenseren van negatief rendement op de geldmarktfondsen. In plaats daarvan zullen wij dit compensatiebeleid toepassen op de negatieve rente van uw nieuwe flatex bankrekening. Drie weken nadat u als onze klant een bankrekening kunt openen bij flatex Bank, stopt de compensatie.

Vergelijking veranderingen

Oude structuur
Niet-belegd geld aangehouden in Morgan Stanly Liquidity Fund of Fundshare Cash Fund
Type Geldmarktfonds
Nieuwe structuur
Niet-belegd geld aangehouden in Geldrekeningen (flatex Bank)
Type Geldrekening (IBAN)

"Wij informeren u per e-mail én via ons beleggingsplatform zodra u een geldrekening kunt openen bij flatex Bank."

Negatieve rentes en compensatie

Het gebruik van een geldrekening is een veilige en effectieve bankoplossing om niet-belegd geld aan te houden. Al het geld dat op uw geldrekening staat, kunt u direct beleggen of gebruiken als marge op uw DEGIRO-beleggingsrekening.

Net als bij de geldmarktfondsen hebben geldrekeningen een keerzijde, namelijk de negatieve rente. In eerste instantie zullen wij alleen Euro geldrekeningen aanbieden. De rente van flatex Bank voor Euro geldrekeningen is momenteel -0.50% op jaarbasis (juli 2020).

Met betrekking tot de negatieve rente op de geldrekeningen zal DEGIRO een vergelijkbaar compensatiebeleid hanteren als momenteel voor de geldmarktfondsen het geval is. Wij compenseren de negatieve rente op een vrijwillige basis gedeeltelijk als volgt:

  • De compensatie is alleen van toepassing op de eerste €2.500 in uw basisvaluta (EUR). De negatieve rente over bedragen boven dit bedrag zullen niet worden gecompenseerd.

    Voorbeeld

    Stel, u heeft €3.000 op uw geldrekening bij flatex Bank staan met een rentepercentage van -0,50% op jaarbasis. Over de eerste €2.500 is de negatieve rente dan €12,50. Dit betalen wij in lijn met ons compensatiebeleid. Over de resterende €500, - is de negatieve rente €2,50. Dit bedrag komt voor uw eigen rekening.

  • Heeft u over een periode van zestig dagen minimaal €350,- aan transactiekosten betaald, dan verschuift de grens van het compensatiebeleid naar €100.000. Deze grens bekijken wij maandelijks.

    Voorbeeld

    Stel, op uw persoonlijke geldrekening bij flatex Bank staat €50,000. Hiervoor geldt een rente van -0.50% op jaarbasis. U zou dan op jaarbasis €250,- moeten betalen als gevolg van de negatieve rente. Via uw gekoppelde DEGIRO-rekening heeft u echter in de afgelopen zestig dagen €350,- aan transactiekosten gemaakt. Dan vergoeden wij de negatieve rente voor u.

Voor de geldrekeningen worden geen in-, uitstapkosten of andere kosten berekend.

Over flatex

Dat DEGIRO zelf geen bank is, betekent niet dat wij niet met een bank kunnen samenwerken. In flatex Bank, een onder toezicht staande Duitse bank met een vergunning sinds 2005, hebben wij de perfecte partner gevonden. flatex Bank heeft €14 miljard aan vermogen onder beheer (juli 2020). Lees hier meer over ons partnerschap met flatex.

Uw geld wordt gewaarborgd door het Duitse depositogarantiestelsel. flatex bank is namelijk beschermd door het Duitse depositogarantiestelsel voor private banken (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken). Dit depositogarantiestelsel beschermt een bedrag tot maximaal €100.000 per klant. Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier.

In december 2019 hebben DEGIRO en flatex de plannen aangekondigd om de meest toonaangevende broker van Europa te worden na de overname van DEGIRO door flatex. De overname van de aandelen is goedgekeurd door de Nederlandse toezichthouder. De aanvraag voor de benodigde Verklaring van Geen Bezwaar is in februari 2020 ingediend en in juli 2020 ook toegekend. Beide brokers zullen nog steeds met hun eigen naam en met hun eigen platform verder opereren, onder de flatex groep.

flatex Bank AG staat onder toezicht van de Duitse toezichthouder de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Klik hier voor meer informatie over de BaFin.

Veelgestelde vragen

Zodra u uw persoonlijke flatex geldrekening met unieke IBAN heeft geopend, stort u geen geld meer storten naar Stichting DEGIRO. U kunt alleen geld overmaken naar uw persoonlijke IBAN bij flatex. Meer informatie over het storten van geld naar uw DEGIRO-rekening kunt u terugvinden wanneer u inlogt op ons beleggingsplatform. Mocht u onverhoopt toch een overboeking hebben gedaan naar de geldrekening van Stichting DEGIRO, dan krijgt u dit bedrag teruggestort.

Vanaf het moment dat u een geldrekening heeft bij flatex is het niet meer mogelijk om een tweede tegenrekening te koppelen. Dit betekent dat u enkel uw primaire tegenrekening kunt gebruiken voor het storten en opnemen van geld. U kunt uw primaire tegenrekening maximaal drie keer per twaalf maanden wijzigen. Meer informatie kunt u terugvinden op ons beleggingsplatform. Wanneer u geld overmaakt van een niet-geregistreerde rekening, wordt het geld binnen drie werkdagen naar u teruggestuurd.

Het blijft mogelijk om geld in meerdere valuta aan te houden. Aangezien in eerste instantie alleen Euro geldrekeningen zullen worden aangeboden, zult u voor andere valuta gebruik blijven maken van geldmarktfondsen. Wij zullen u informeren zodra geldrekeningen in andere een valuta beschikbaar zullen zijn.

Nee, er worden geen kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van een geldrekening of het storten of opnemen van geld. Let wel, momenteel gaan Euro geldrekeningen gepaard met een negatieve rente van 0,50% op jaarbasis (juli 2020). Meer informatie over de compensatie van negatieve rente vindt u eerder op deze pagina terug onder “Negatieve rente en compensatie”.

Nee, uw kunt de flatex geldrekening alleen gebruiken voor het bewaren van geld voor uw DEGIRO-rekening.

Nee, dat is niet mogelijk. Zodra de geldrekeningen beschikbaar zijn, worden de geldmarktfondsen gefaseerd afgebouwd.

Dit betekent dat het in de toekomst niet langer mogelijk zal zijn om geld aan te houden via geldmarktfondsen. Wij zullen de exacte data en details op een later stadium per e-mail communiceren.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.