Uw beleggingen en geld staan veilig en onder toezicht bij DEGIRO

U kunt veilig beleggen bij DEGIRO. Al uw beleggingen staan namelijk in een apart bewaarbedrijf en zijn volledig gescheiden van DEGIRO B.V., het bedrijf achter DEGIRO. Doordat uw beleggingen in een apart bewaarbedrijf zijn ondergebracht zijn uw beleggingen beschermd tegen crediteuren van DEGIRO. De enige taak van het bewaarbedrijf is het administreren en bewaren van uw beleggingen. Het voert geen andere activiteiten uit. Dit mag juridisch ook niet. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met DEGIRO dan vallen uw beleggingen niet in de failliete boedel, maar blijven zij in het vermogen van het bewaarbedrijf.

Online broker DEGIRO
OP BALANS
SEPARAAT AANGEHOUDEN
Obligaties & aandelen
Geld (cashfund)
Derivaten
Uw huidige bank houdt uw financiele middelen aan op haar balans. Hierdoor is het vatbaar voor een faillisement.
OP BALANS
SEPARAAT AANGEHOUDEN
Geld
Derivaten
Obligaties & aandelen

Cashfund

Bij DEGIRO worden al uw beleggingen (inclusief derivaten) apart bewaard, dit is wel zo veilig. DEGIRO gaat echter een stap verder. Om er voor te zorgen dat ook uw geld bij DEGIRO veilig is, brengt DEGIRO uw geld kosteloos onder in een apart fonds (een FundShare Cash Fund). Dit fonds belegt uw geld zo veilig mogelijk. DEGIRO verzorgt dit geheel automatisch, hier merkt u verder niks van. Op deze manier is uw geld afgescheiden van DEGIRO en dus net als uw andere beleggingen beschermd tegen crediteuren en faillissement van DEGIRO. Uitsluitend wanneer u bij DEGIRO belegt in Derivaten of met Debet Geld of Debet Effecten kan DEGIRO uw geld ook onderbrengen in een Margin Cash Fund. De beleggingen in een Margin Cash Fund kunnen worden gebruikt als zekerheid voor de posities die Beleggersgiro voor klanten aangaat bij derden. Zie voor een korte toelichting het document 'Beleggingsdiensten' in de Nadere Informatie Beleggingsdiensten.

Rente op uw beleggingsrekening

Binnen het Cash Fund ontvangt u rente. Deze bedraagt voor het EUR Cash Fund de Eonia rente met een afslag van maximaal een kwart procent op jaarbasis. Eonia staat voor Effective Overnight Index Average en heeft zich in de afgelopen 10 jaar tussen de 4.3% en de 0.05% bewogen. In het meest negatieve scenario ontvangt u door de afslag geen rente, de rente kan echter nooit negatief zijn.

Beleggerscompensatiestelsel

Omdat bij een bank uw geld niet zoals bij DEGIRO gescheiden is en banken grote risico’s mogen nemen met het geld van hun klanten is er een depositogarantiestelsel dat de schade van een klant vergoedt tot €100.000. Aangezien DEGIRO geen bank is maar een beleggingsonderneming heeft u bij ons de zekerheid van het depositogarantiestelsel voor beleggingsondernemingen (beleggerscompensatiestelstel), deze loopt tot €20.000. Al is deze eigenlijk overbodig vanwege de aanwezigheid van het aparte bewaarbedrijf en de cashfunds.

Wie houdt er toezicht op DEGIRO?

DEGIRO is een beleggingsonderneming en staat als zodanig onder gedragstoezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en prudentieel toezicht van de DNB (De Nederlandsche Bank).

Ja, Ik open een account Ik wil meer weten