De fiscale voordelen van de pensioenrekening

Met de DEGIRO Pensioenrekening kunt u zelf fiscaal vriendelijk een aanvulling op uw pensioen opbouwen. De belastingdienst geeft, zolang u binnen de fiscale regels blijft, een deel van uw inleg terug. U betaalt geen vermogensrendementsheffing (box 3) en de inkomstenbelasting (box 1) over uw inleg stelt u uit naar de toekomst. Een pensioenrekening bij DEGIRO is een zogenaamde “lijfrenterekening”.

Voordeel vermogensrendementsheffing

In Nederland betaalt u tussen 0,58% en 1,68% vermogensrendementsheffing per jaar als u meer dan €30.360 (2019) aan vermogen heeft of samen met uw partner meer dan €60.720 (2019). Uw pensioenrekening telt niet mee als vermogen, daardoor bent u geen vermogensrendementsheffing verschuldigd over de waarde van uw pensioenrekening.

Voordeel inkomstenbelasting

Het geld dat u op uw pensioenrekening stort is, zolang u binnen de fiscale regels blijft, fiscaal aftrekbaar en krijgt u dus voor een deel weer terug van de Belastingdienst. Per saldo betaalt u nu geen inkomensbelasting over het door u gestorte bedrag. Als u met pensioen gaat, kunt u het opgespaarde bedrag in periodieke termijnen laten uitkeren.

Over de uitkeringen betaalt u pas op dat moment inkomstenbelasting. Doordat u na uw pensioenleeftijd over het algemeen minder belasting betaalt én de belastingheffing wordt uitgesteld kunt u veel besparen. Lees meer en bereken wat u maximaal kunt terugkrijgen op de site van de belastingdienst.

Uw jaar- en reserveringsruimte

Uw jaarruimte bepaalt hoeveel geld u dit jaar fiscaal aftrekbaar zelfstandig kunt sparen voor uw pensioen. De reserveringsruimte is afhankelijk van uw pensioentekort in voorgaande jaren. Beide zijn heel makkelijk zelf te berekenen op de site van de belastingdienst.

Bereken uw jaarruimte

Belangrijk om te weten

Een aanvulling op uw pensioen opbouwen brengt fiscale voordelen met zich mee. Maar het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de spelregels die de belastingdienst hanteert. Zo kan de fiscale behandeling per individu verschillen en is het mogelijk dat fiscale regels in de toekomst kunnen wijzigen. Hieronder de belangrijkste:

Het saldo op uw pensioenrekening is bestemd voor na uw pensioen. Tot die tijd is het saldo geblokkeerd en mag u het niet zomaar opnemen. Uiterlijk aan het einde van het vijfde jaar na het bereiken van uw pensioenleeftijd (AOW) dient u van het saldo een recht op uitkeringen aan te kopen, hieruit ontvangt u periodiek een bedrag gedurende een overeengekomen periode. U kunt het saldo eerder opnemen, maar mogelijk verliest u dan het belastingvoordeel én moet u een boete betalen aan de belastingdienst.
Het maximale bedrag dat u jaarlijks op uw pensioenrekening kunt storten is gelijk aan uw ‘Jaarruimte’ vermeerderd met uw ‘Reserveringsruimte’. De jaarruimte is afhankelijk van uw pensioentekort in het voorgaande jaar, de reserveringsruimte is afhankelijk van ongebruikte jaarruimte in de voorafgaande zeven jaren. Op de site van de belastingdienst kunt u uw jaar- en reserveringsruimte berekenen. Stort u meer dan uw jaarruimte, dan loopt u het risico dat u bij uitkering over het teveel gestorte bedrag inkomensbelasting moet betalen. Bereken uw jaar- en reserveringsruimte op de site van de belastingdienst.
Als u met pensioen gaat mag u het geld niet in één keer opnemen. Van het saldo dat dan op uw rekening staat moet u een recht op uitkeringen aankopen. De looptijd van het recht op uitkeringen is aan bepaalde beperkingen gebonden, maar binnen de toegestane ruimte kunt u zelf bepalen hoe lang u uitkeringen wilt ontvangen. U kiest zelf bij welke aanbieder u een recht op uitkeringen wilt aankopen. U geeft uw keuze aan ons door en vervolgens maken wij het geld over naar de aanbieder van uw keuze.
Met het saldo dat u op de einddatum op uw rekening heeft staan, dient u een recht op uitkeringen aan te kopen bij een aanbieder naar keuze. Over deze uitkeringen betaalt u inkomstenbelasting. Het is dus een bruto inkomen. Hoeveel belasting u betaalt is afhankelijk van uw totale inkomen, over het algemeen is het echter zo dat u na uw pensioen minder belasting betaalt over uw inkomsten dan nu.

Heeft u een inkomen van
meer dan €107.593?

Een DEGIRO Pensioenrekening, met bovenstaande spelregels en belastingvoordelen, kan alleen worden gebruikt voor een inkomen tot €107.593 in 2019. Indien u voor het deel van uw inkomen boven €107.593 geen volledige pensioenopbouw heeft, dan bestaat er de mogelijkheid voor een DEGIRO Pensioenrekening Plus, ook wel een zogenaamde ‘netto’ -lijfrenterekening.

Een DEGIRO Pensioenrekening Plus behoort niet tot uw belastbare vermogen, u betaalt daardoor geen vermogensrendementsheffing over de waarde van uw portefeuille.

Lees meer over een DEGIRO Pensioenrekening plus

Open binnen enkele minuten een account, en begin met beleggen.

Open direct uw pensioenrekening

Let op: beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
beleggen gaat gepaard met risico's. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.