Hoe werkt een pensioenrekening?

Fiscaal voordelig pensioen opbouwen in 3 fases.

Een pensioenrekening in 3 fases

Als je gaat beleggen voor je pensioen komt er van alles op je af. We maken het overzichtelijk voor je met dit stappenplan. Zo weet je precies wat je kan doen en wat je kan verwachten.

Fase 1

Open je rekening, bereken je jaarruimte en bepaal je inleg

Fase 1

Open je rekening, bereken je jaarruimte en bepaal je inleg

Het openen van je pensioenrekening is minder ingewikkeld dan je denkt.

Personal info.svg

1. Maak een account aan en open je rekening

Maak een gebruikersnaam aan verstrek alle informatie en open gratis jouw eigen Pensioen Beleggingsrekening (lijfrenterekening).

Tax.svg

3. Check je reserveringsruimte

Naast jaarruimte, heb je ook nog reserveringsruimte. Dit is je jaarruimte van de afgelopen 10 jaar bij elkaar opgeteld, als je je jaarruimte de afgelopen jaren niet (volledig) hebt gebruikt.

Risk Interest.svg

2. Bereken jouw jaarruimte

Jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst fiscaal voordelig mag gebruiken voor pensioenopbouw. Bouw je geen of te weinig pensioen op? Dan heb je waarschijnlijk jaarruimte. De jaarruimte die je stort, mag je aftrekken van je belastbare inkomen in je belastingaangifte. Je jaarruimte verandert jaarlijks, je moet dit dus steeds opnieuw berekenen. Hier lees je alles over het precieze belastingvoordeel.

Self invest - white.svg

4. Stort een eerste bedrag

Nu je weet wat jouw jaar- en reserveringsruimte is, kun je een eerste bedrag storten. Met dit geld kun je beginnen met beleggen. Hoe dat werkt, lees je in fase 2. Je bepaalt zelf je inleg, maar het fiscale voordeel ontvang je alleen op je jaarruimte en reserveringsruimte.

Fase 2

Begin met beleggen en kies producten waar je je goed bij voelt

Fase 2

Begin met beleggen en kies producten waar je je goed bij voelt

Dit is de belangrijkste fase van pensioenbeleggen. Je kunt bij ons kiezen uit aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s (trackers). Door deze ruime keuze kun je met een goed gespreide portefeuille beleggen in producten waar je in gelooft.

Je kunt ervoor kiezen om het hele bedrag in één keer te storen, of om maandelijks een deel te storten. Ook je keuzes in beleggingen en strategie is aan jou.

Als je zelf belegt voor je pensioen, houd hier dan rekening mee:

 • Het beleggen doe je zelf, wij geven geen beleggingsadvies en beheren je vermogen niet. Het enige wat wij doen is het uitvoeren of doorgeven van jouw orders, dit heet execution-only.
 • Zelf beleggen betekent ook zelf voldoende kennis hebben. Dit raden wij aan, zodat jij je vermogen kunt beschermen en de risico’s goed begrijpt. Maar geen zorgen, in ons Kenniscentrum vind je heel veel informatie over beleggen en ontdek je welke stijl bij jou past.
 • In tegenstelling tot een gewone beleggingsrekening, kun je het geld op je pensioenrekening niet tussendoor opnemen, het is dus echt voor later. Als je ingelegde bedragen eerder opneemt is revisierente van toepassing en moet je belasting afdragen.
 • Niet alle producten en lage tarieven zijn beschikbaar via onze pensioenrekening. Zo zijn risicovolle producten zoals opties, futures en hefboomproducten niet beschikbaar.

Fase 3

Met pensioen! Je mag je pensioen laten uitkeren

Fase 3

Met pensioen! Je mag je pensioen laten uitkeren

Gefeliciteerd, je bent aan het einde van de rit! Je mag stoppen met werken en kan het geld gaan gebruiken dat je al die jaren hebt opgebouwd. Het bedrag wordt alleen niet zomaar op je betaalrekening gestort. Vanwege het belastingvoordeel zitten er aan het uitkeren wat spelregels.

Wat te doen, als het tijd is voor pensioen?

Als het tijd is om met pensioen te gaan, mag je gebruik gaan maken van het bedrag op je pensioenrekening. De manier waarop je beschikking krijgt over je geld, is wel aan regels verbonden. Hieronder leggen we uit hoe het werkt, zodat je weet wat je tegen die tijd kan verwachten:

Je pensioen laten uitkeren

Trader - white.svg

Je krijgt beschikking over je geld door met het saldo van je rekening een recht op uitkeringen aan tekopen bij een aanbieder naar keuze.

Innovative - white.svg

Kies een aanbieder die voor jou het beste is en waar jij je goed bij voelt, wij geven hier geen advies over.

Tax.svg

Deze aanbieder keert jouw gespaarde geld vervolgens in fases aan je uit, als een uitkering. De Belastingdienst ziet dit als bruto inkomen en zal er belasting over heffen. Hoeveel dit is, hangt af van je totale inkomen op dat moment. Over het algemeen is het zo dat je na je pensioen minder belasting betaalt over je inkomsten dan nu.

Vierkant

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het maximale bedrag dat je jaarlijks opzij mag leggen voor je pensioen. Het is gebaseerd op je inkomen en verschilt dus per persoon. Veel mensen gebruiken hun jaarruimte niet maximaal. Ze bouwen zo dus, zonder dat ze het doorhebben, te weinig pensioen op. Er zit een maximum aan de jaarruimte omdat je het mag aftrekken van je belastbare inkomen in je belastingaangifte. Je jaarruimte verandert jaarlijks, je moet dit dus steeds opnieuw berekenen.

Bereken je jaarruimte >
Vierkant

Wat is pensioentekort?

Veel mensen gebruiken niet hun maximale jaarruimte. Ze bouwen zo dus onbewust niet zoveel pensioen op als ze van de belastingdienst zouden mogen. Dit noemen we het pensioentekort. Met een DEGIRO pensioenrekening vul je je pensioentekort aan. Zo bouw je maximaal op voor je oude dag via beleggingen waar je in gelooft.

Wat is reserveringsruimte?

Je reserveringsruimte is je ongebruikte jaarruimte van de afgelopen tien jaar. Je kunt dit bedrag ook inleggen om te beleggen voor je pensioen. Heb je nog nooit gecheckt hoeveel jaarruimte je hebt? Dan is de kans groot dat je ook reserveringsruimte hebt van de afgelopen jaren.

Bereken je reserveringsruimte >

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin augustus 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close