Fiscaal voordelig pensioenbeleggen

Alle belastingvoordelen en voorwaarden van je pensioenrekening op een rijtje.

De belastingvoordelen

Open dit jaar nog een pensioenrekening bij ons en profiteert gelijk van de nieuwe pensioenenwet. Het is namelijk mogelijk om meer fiscaal vriendelijker pensioen op te bouwen:

De jaarruimte stijgt

Verder terugrekenen

Meer reserveringsruimte

Langer door

De jaarruimte stijgt

Verder terugrekenen

Meer reserveringsruimte

Langer door

De regels en nadelen

Om optimaal van de belastingvoordelen gebruik te kunnen maken, is het slim om op de hoogte te zijn van de regels die de Belastingdienst hanteert, hieronder de belangrijkste:

Je mag het geld niet zomaar opnemen

Je mag niet onbeperkt storten op je rekening

Je moet met het saldo een recht op uitkeringen aankopen

Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting

Je mag het geld niet zomaar opnemen

Je mag niet onbeperkt storten op je rekening

Je moet met het saldo een recht op uitkeringen aankopenn

Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting

Vierkant

Het begint met je jaar- en reserveringsruimte

Als je inkomen hebt, mag je van de Belastingdienst jaarlijks een bepaald bedrag fiscaal aantrekkelijk opzij leggen voor je pensioen. Dit bedrag verschilt per persoon en heet jaarruimte. Gebruik je niet je maximale jaarruimte, dan heb je pensioentekort. Heb je in voorgaande jaren niet naar je jaarruimte gekeken? Dan kan het goed zijn dat je ook pensioentekort hebt van voorgaande jaren, dit heet reserveringsruimte, en dat mag je vaak alsnog gebruiken voor het opbouwen van je pensioen.

Beide bedragen kun je makkelijk berekenen op de site van de belastingdienst

Rekenvoorbeeld pensioenrekening

Je bruto inkomen is €40.000 per jaar.

In 2023 betaal je 37,1% belasting over dat inkomen.

Je hebt eind 2022 op de site van de Belastingdienst berekend dat je jaarruimte €3.000 is voor 2023.

In 2023 leg je €3.000 in op je pensioenrekening. Je hebt dus al belasting betaald over dat geld. Deze belasting krijg je terug, want:

Als je in 2024 belastingaangifte doet over het jaar 2023, mag je de betaalde belasting over de inleg van je jaarruimte (€3.000) weer terugvragen, dit is dus 37,1% x €3.000 = € 1113. Dat bedrag krijg je terug van de Belastingdienst. Zo stel je dus de inkomstenbelasting (box 1) over het geld dat je inlegt op je pensioenrekening uit naar de toekomst.

*Extra voordeel: de waarde van je beleggingen tellen niet mee als vermogen, dus je betaalt er geen vermogensrendementsheffing (box 3) over.

€3000

Jaarruimte

Belasting

x37,1%=

€1113

Teruggave

Vierkant

Pensioen Plus voor hoge inkomens

Heb je een inkomen boven de €128.810? Dan is onze DEGIRO Pensioenrekening Plus iets om te overwegen. Deze rekening kwalificeert als een ‘netto lijfrenterekening’ waarvoor een faciliteit geldt in box 3 van de inkomstenbelasting. Met deze rekening bouw je alleen een aanvulling op je pensioen op voor het deel van je inkomen dat boven de €128.810 ligt. Wil je ook aanvullend pensioen opbouwen tot aan €128.810? Open dan een gewone Pensioenrekening. De jaarlijkse inleg wordt dan berekend over het inkomen tot maximaal €128.810. Samen met Pensioen Plus, kun je zo helemaal zelf de maximale aanvulling op je pensioen opbouwen.

Alles over Pensioen Plus >

Lijfrenterekening

Een pensioenrekening is eigenlijk een lijfrenterekening. Dat is een type rekening waarmee je op een fiscaal voordelige manier kan zorgen voor extra inkomen voor later. Bijvoorbeeld als je AOW krijgt of met pensioen gaat. Je stort periodiek geld op je lijfrenterekening en zo bouw je rustig extra vermogen op voor het moment dat je met pensioen gaat. De rekening is dan ook geblokkeerd tot je met pensioen gaat, daarvoor kun je niet zomaar van het saldo gebruik maken.

ETF

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin augustus 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close