De risico’s van beleggen

Beleggen kan lonend zijn maar is niet zonder risico. Er zijn verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden voordat u begint met beleggen.

De risico’s

Wanneer een bedrijf waar u in belegt het goed doet en de vraag naar de aandelen stijgt, kan verwacht worden dat de waarde van uw belegging toeneemt. Als het bedrijf het minder goed doet, kan uw belegging in waarde dalen. Het is zelfs mogelijk dat de waarde van uw belegging volledig verdwijnt. Met andere woorden, met beleggen kunt u profiteren van de winsten van het bedrijf maar ook nadeel ondervinden van de verliezen. U dient altijd rekening te houden met een verlies van uw volledige inleg. Afhankelijk van de producten waar u in belegt kan het mogelijk zijn meer te verliezen dan uw inleg. Beleggen is dus nooit zonder risico. Lees hier over zes voorbeelden van risico’s die u zou kunnen tegenkomen.

Marktrisico

Marktrisico

Marktrisico is sterk gerelateerd aan macro-economische omgevingsfactoren. Bijvoorbeeld belastinghervormingen, wet- en regelgeving en wereldwijde trends kunnen hierop van invloed zijn. Een afkoelende of krimpende economie heeft vaak negatieve gevolgen voor bedrijven. Als gevolg daarvan kan de waardering van de bedrijven veranderen. Ten tijde van bijvoorbeeld een economische crisis hebben vrijwel alle bedrijven last van dalende winsten en daardoor dalen bijna alle aandelenkoersen. Sentiment kan ook een aanzienlijke rol spelen in marktrisico. De kans is groot dat de waarde van uw beleggingen beïnvloed wordt door veranderingen in het vertrouwen in de markt. Wanneer bijvoorbeeld vertrouwen in een markt daalt, kan de waarde van uw belegging(en) ook dalen. Daarnaast zijn er ook beleggingen die in waarde afnemen als het vertrouwen in de markt juist stijgt.

Prijsrisico

Prijsrisico

De waarde van uw beleggingen zal zeer waarschijnlijk continu in waarde veranderen. Als belegger hebt u daardoor te maken met prijsrisico. Door beleggingen te spreiden kunt u dit risico enigszins beperken.

Renterisico

Renterisico

Veranderingen in rentestanden hebben vaak een gevolg voor de waarde van beleggingen. Voornamelijk obligatiekoersen worden door veranderende rentestanden beïnvloed. Stijgende rentes leiden doorgaans tot lagere obligatiekoersen. De correlatie tussen de rente en de obligatiekoersen is afhankelijk van de resterende looptijd van een obligatie. Een langer lopende obligatie daalt vaak sterker in waarde bij stijgende rentes. Er kan ook een indirect effect zijn op andere financiële instrumenten zoals aandelen. Als marktrentes stijgen heeft dit vaak financiële gevolgen voor alle betrokken partijen (zowel de bedrijven en hun klanten als beleggers). Daarnaast gaan rentestijgingen vaak samen met ander nieuws. Hierdoor hebben veranderende marktrentes vaak ook invloed op de waarde van andere financiële instrumenten.

Kredietrisico

Kredietrisico

Kredietrisico is het risico dat een bedrijf, overheid of andere entiteit waarin u belegt niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. In het geval van obligaties betekent dit dat er geen rente betaald kan worden of dat de obligatie niet afgelost kan worden. De kans is groot dat deze obligatie vervolgens in waarde gaat dalen.

Liquiditeitsrisico

Liquiditeitsrisico

Liquiditeitsrisico verwijst naar het gemak waarmee u producten kunt kopen en verkopen op financiële markten. Door producten te verkopen in een markt waar weinig kopers zijn zal de prijs relatief snel dalen. Dit is vaak te herkennen aan een ruime “spread” of lage handelsvolumes.

Valutarisico

Valutarisico

Bij veel beleggingen heeft u te maken met valutarisico bijvoorbeeld als u belegt in vreemde valuta. Effecten genoteerd in vreemde valuta of in bedrijven die (een deel van) hun winsten in vreemde valuta behalen. Het kan zijn dat deze beleggingen minder waard worden als gevolg van ongunstigere wisselkoersen.

Beginnen

Het begint allemaal met bedenken wat voor type belegger u wilt zijn. Bepaal hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten het beste bij uw beleggingsdoelen passen. Het is niet raadzaam om geld te beleggen dat u op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Daarnaast raden wij aan alleen te beleggen in financiële instrumenten waar u kennis van heeft. In ons kenniscentrum kunt u meer leren over beleggen. Voor meer informatie over de risico’s van beleggen verwijzen wij u naar het document Nadere Informatie Beleggingsdiensten Kenmerken en risico’s van Financiële Instrumenten.

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close