Wat is daytraden?

Daytrading is een actieve beleggingsstrategie waarbij een belegger op dezelfde dag aandelen of andere beleggingsproducten koopt en verkoopt. Het idee achter daytraden is het inspelen op koersschommelingen. Vaak worden technische analyses gebruikt om de koers te voorspelen. Door op gunstige momenten aandelen te kopen en bij koersstijgingen te verkopen, boeken sommige daytraders winst. De meeste particuliere daytraders verliezen geld met deze belegingsstrategie.

*Daytraden is een risicovolle beleggingsstrategie. Meerdere studies laten zien dat het grootste deel van de beleggers op den duur verlies lijdt met deze strategie.

De risico’s van daytraden

Er kunnen indicaties zijn dat een koers omhoog of omlaag gaat, maar het koersverloop van aandelen en andere beleggingsproducten is nooit met zekerheid te voorspellen. Als je geen tijd hebt de koers te volgen, is daytraden waarschijnlijk niets voor jou. Je kunt namelijk (flink) verlies lijden als je even niet oplet. Verschillende beleggingsplatformen bieden gelukkig wel stoploss-mogelijkheden. Hierbij stel je een limiet in waarop jouw aandelen, obligaties of hefboomproducten automatisch verkocht worden. Zo voorkom je dat de koers verder afzakt en je meer verlies lijdt.

Let bij daytraden ook goed op de transactiekosten die een broker in rekening brengt. Deze kosten kunnen namelijk flink oplopen. Soms liggen ze zelfs hoger dan de winst die je per ‘trade’ maakt.

Veel professionele daytraders en bedrijven die zich richten op deze handel, maken gebruik van dure software en extreem snelle computers. Als particuliere belegger heb je deze hard- en software niet tot je beschikking. Dat maakt het voor particuliere beleggers veel moeilijker om winst te maken met daytraden.

Wat heb je nodig om te beginnen met daytraden?

Daytraden vergt tijd, kennis en de juiste tools. Hieronder lees je wat nodig is om een goede daytrader te worden.

Technische analyse

Bij daytraden kijk je niet naar de langetermijnverwachting van aandelen of andere beleggingsproducten, maar naar hoe je op de korte termijn snelle winsten kunt boeken. Je gebruikt dan ook geen fundamentele analyse, maar een technische analyse. Hiermee kun je patronen ontdekken en een voorspelling doen over het koersverloop. Er zijn een hoop cursussen, boeken, workshops en zelfs opleidingen om te leren hoe je technische analyses doet. Veel materiaal is gratis online te vinden. Voor cursussen en workshops wordt meestal wel een bijdrage gevraagd.

Charting-software

Met Charting-software kun je dieper in grafieken duiken. De grafieken van online brokers waarop beleggingskoersen te volgen zijn voldoen namelijk meestal niet aan de eisen van daytraders. Met Charting-software kun je candlesticks (visuele representatie van de koersontwikkeling over een bepaalde periode) inzien, lijnen trekken en tot op detail inzoomen op het koersverloop. Voorbeelden van chartingprogramma’s zijn TradingView en TC2000.

De juiste hardware

Doorgewinterde daytraders staren vaak naar verschillende grafieken op meerdere beeldschermen tegelijkertijd. Als beginnende daytrader is dit vaak niet nodig, maar alleen een telefoonscherm is niet genoeg. Het is daarom aan te raden om een goed beeldscherm en een snelle computer te gebruiken. Je wil het koersverloop real-time kunnen bijhouden en handelen zonder vertraging. Omdat de winstmarges soms klein zijn, wil je het juiste verkoopmoment niet missen.

De juiste broker

Daytraders doen vaak meerdere transacties op één dag. De (winst)marges die daarbij horen zijn niet altijd even groot. Door veel en vaak te handelen loopt de winst op. Daarbij is het wel belangrijk dat de transactiekosten per aankoop- en/of verkoopmoment niet te hoog zijn. Bij kleine marges verdampt de winst al snel wanneer transactiekosten fors zijn. Kijk dus goed naar de transactiekosten van een broker/beleggingsplatform. Niet ieder platform is even geschikt voor daytraden. Bekijk de transactiekosten van DEGIRO

Veelgebruikte strategieën voor daytraden

Er zijn verschillende manieren om de koers van een beleggingsproduct te lezen. Hieronder benoemen we een aantal strategieën waar daytraders gebruik van maken.

Volg de trend

Veel daytraders maken gebruik van het koersmomentum en zoeken daarin opwaartse of neerwaartse trends. Als duidelijk is dat de koers, ondanks alle schommelingen, een opwaarts momentum heeft, kiezen daytraders voor een long-positie. Bij een neergaande trend kiezen daytraders voor een short-positie.

Door telkens de stoploss mee te bewegen met het verloop van de koers kan de winstmarge beschermd worden. Als de koers na verloop van tijd tegen de trend ingaat, stel je door de stoploss (een gedeelte van) de winst veilig.

Scalpen

Scalping is een daytrading-strategie waarbij de belegger een specifiek aandeel of ander beleggingsproduct meerdere keren per dag koopt en verkoopt. Vaak gaat het om kleine winstmarges die per transactie behaald worden. Door vaak te kopen en verkopen, soms wel honderden keren per dag, kan aanzienlijke winst worden opgebouwd.

Fading strategie

Bij de fading strategie ga je als belegger ervan uit dat als een aandeel fors stijgt, er snel daarna een correctie omlaag komt. De veronderstelling is dat beleggers een fors stijgend aandeel verkopen om hun (gedeeltelijke) winst te pakken waardoor de koers zakt. Door in te spelen op deze koersdaling door short te gaan wordt dan uiteindelijk winst gepakt.

Deze strategie is zeker niet zonder risico. In theorie kan een fors stijgende aandelenkoers op dezelfde dag nog zakken, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Daily pivot

Met pivotpoints worden weerstandslevels in kaart gebracht. Het Engelse woord ‘pivot’ betekent draaipunt. Een pivotpoint geeft daarmee aan dat de koers op een aangegeven punt een bepaalde richting uit gaat. Met charting-software kun je pivotpoints gebruiken om weerstandslijnen in beeld te brengen. Sommige brokers hebben ook een functionaliteit om deze weerstandslijnen over de grafiek van het koersverloop heen te leggen.

Belasting en daytraden

Er bestaan geen speciale belastingregels rondom daytraden. De inkomsten die je haalt uit daytraden moet je onder box 3 bij de belasting aangeven. Vervolgens betaal je hier vermogensbelasting over, geen inkomstenbelasting.

Daytraden bij DEGIRO

Bij DEGIRO kun je een speciaal Day Trader profiel activeren met afwijkende normen en limieten zodat je actief kunt handelen.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.