Effectenkrediet

Bij DEGIRO bieden we Effectenkrediet (Debet Geld diensten) aan. Hiermee kan je jouw beleggingen financieren door je portefeuille als onderpand te gebruiken.

Een rekening openen

Beleggen op Effectenkrediet

Met Effectenkrediet, of Debet Geld, kun je geld lenen om in effecten te beleggen. Als onderpand voor deze lening worden de effecten gebruikt die je al in je portefeuille hebt. Je kan Effectenkrediet activeren in je account. Hiervoor moet je de precontractuele informatie doorlezen, de kennistoets met succes voltooien en de voorwaarden accepteren. Zo laat je zien dat je het product en de risico’s begrijpt. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je met het geleende geld gaan beleggen. Hoeveel je kan lenen, hangt af van het type en de waarde van de effecten in je portefeuille. Houd er rekening mee dat een hogere lening ook een hoger risico met zich mee brengt.

Diversificatie

De risico’s van Effectenkrediet

Effectenkrediet vergroot de hefboomwerking van je belegging(en). Dit betekent dat je winst, maar ook je verlies, wordt vergroot. Aan minder ervaren beleggers en mensen met een lage risicotolerantie wordt deze dienst dan ook niet aanbevolen.

Als het onderpand in je portefeuille niet voldoende is om het geld dat je verschuldigd bent (debetsaldo) af te dekken, kun je een margin call ontvangen. Dit houdt in dat onze afdeling Risk je zal vragen om het onderpand te verhogen of om het debetsaldo te verlagen. Als je dit niet binnen de gevraagde termijn oplost, zal Risk een paar van je posities sluiten om het verschil recht te trekken. Als we op deze manier moeten ingrijpen, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.

Zorg dat je goed op de hoogte bent door de volgende documenten te lezen: Cliënt Overeenkomst, Voorwaarden Debet Geld (effectenkrediet), Nadere informatie Beleggingsdiensten over veiligheid en risico en ons Tarievenoverzicht.

Wat is Effectenkrediet?

Met Effectenkrediet kun je met meer geld beleggen dan wat je op je beleggingsrekening heb gestort. Het is een lening die alleen gebruikt kan worden voor beleggen. Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van de waarde en het type effecten dat je al in je portefeuille hebt. Deze dienen namelijk als onderpand. DEGIRO’s Effectenkrediet (Debet Geld Diensten) vallen onder de voorwaarden die beschreven staan in Voorwaarden Debet Geld (effectenkrediet).

Hoe werkt Effectenkrediet?

Met Effectenkrediet leen je geld om mee te beleggen. Om beter te begrijpen hoe het echt werkt, volgt hier een hypothetisch voorbeeld waarin zowel winst als verlies te zien zijn, met en zonder Effectenkrediet.

In dit voorbeeld koop je 100 aandelen van bedrijf X voor €10 per stuk, je koopt nog eens 100 aandelen met Effectenkrediet. Je portefeuille is nu €2000 waard.

Als je voor €10 koopt en de prijs stijgt naar €12, dan wordt je winst versterkt door Effectenkrediet.

Winst
+ €200
+ €400

Winst zonder
Effectenkrediet

Winst met
Effectenkrediet

Verlies
- €200
- €400

Verlies zonder
Effectenkrediet

Verlies met
Effectenkrediet

Als je voor €10 koopt en de prijs daalt naar €8, dan wordt je verlies versterkt door Effectenkrediet.

6,9%

per jaar

5,25%

per jaar met allocatie

Tarieven Effectenkrediet

Geld lenen kost geld. Als je al weet hoeveel effectenkrediet je de komende maand gaat gebruiken, dan kun je ons dit van tevoren laten weten door allocatie toe te voegen. De rente over het bedrag dat je hebt gealloceerd zal dan lager zijn. Houd er rekening mee dat er rente wordt berekend over het volledig gealloceerde bedrag, of het nu wordt gebruikt of niet. Lees hier meer over in onze FAQ.

Door vooraf een bedrag te bepalen (alloceren), kun je lenen tegen een verlaagde vaste rente van 5,25% per jaar in plaats van tegen de normale vaste rente van 6,9% per jaar. Allocatie is beschikbaar voor klanten met een Active, Trader of Day Trader profiel die de kennistoets met succes hebben afgerond. We bieden deze dienst aan voor meerdere valuta. Je vindt meer informatie in ons Tarievenoverzicht onder het kopje ‘Debetrente’.

Vier voorbeeldberekeningen van de totale kosten van Effectenkrediet op basis van verschillende kredietlimieten.

De maandelijkse berekening van de rente in dit voorbeeld is gebaseerd op de maand januari. De berekening voor andere maanden kan afwijken door: 1) het aantal dagen in die maand en 2) het totale bedrag van de rente van de vorige maanden plus het bedrag dat je nog verschuldigd bent (compound effect).

Totaal bedrag van lening Werkelijke jaarlijkse rente Rente per maand* Rente per jaar Totaal bedrag van de lening na een jaar
EUR 10.000 7,23% 59,42 723 10.723
EUR 25.000 7,23% 148,54 1.806 26.806
EUR 50.000 7,23% 297,08 3.612 53.612
EUR 100.000 7,23% 594,17 7.225 107.225

Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoe hoog het bedrag is dat je kan lenen hangt af van de waarde en samenstelling van je portefeuille. Active profielen kunnen tot 33% van de waarde van hun portefeuille aan Effectenkrediet krijgen. Voor Basic profielen geldt dat ze geen toegang hebben tot derivaten en andere risicovolle producten. Daarom kunnen zij Effectenkrediet krijgen tot 70% van de waarde van hun portefeuille. Trader profielen kunnen ook tot 70% van de waarde van hun portefeuille aan Effectenkrediet krijgen. Ze hebben namelijk laten zien dat ze ervaren zijn door te voldoen aan bepaalde kennis- en ervaringseisen.

De algemene berekening voor Effectenkrediet is:

Effectenkrediet = waarde portefeuille + kassaldo – portefeuillerisico

Met een Trader profiel gaan we uit van een lager portefeuillerisico, hierdoor is het percentage effectenkrediet hoger. In onze Handleiding risico beleggingsportefeuille is meer te lezen over onze risicoanalyse.

Tot 70% Effecten-krediet

voor Basic profielen

Derivaten

zijn NIET beschikbaar

Tot 33% Effecten-krediet

voor Active profielen

Derivaten

zijn beschikbaar

Tot 70% Effecten-krediet

voor Trader profielen

Derivaten

zijn beschikbaar

1

Ga naar ‘Instellingen’ in je profiel en kies voor ‘Allocatie’

2

Klik op ‘Voeg een nieuwe allocatie toe’

3

In het volgende scherm kies je de valuta en het bedrag dat je wil lenen. Vul alles goed in.

4

Kies ‘Bevestig’

Hoe kan ik van tevoren alloceren?

Het toewijzen van allocatie is alleen beschikbaar voor klanten met een Active, Trader of Day Trader profiel die de kennistoets succesvol hebben afgerond. Lees hier meer over in onze FAQ.

Zoals eerder aangegeven kun je alloceren zodat je een verlaagd rentetarief krijgt. Dit is omdat wij hierdoor de kans krijgen geleende bedragen beter in te schatten.

Let op: als je belegt met geleend geld, geldt het hefboomeffect. Dit betekent dat je winsten en je verliezen versterkt worden. Hierdoor kun je meer geld verliezen dan je in eerste instantie hebt geïnvesteerd. We adviseren daarom om alleen in producten te beleggen die passen bij je risicotolerantie en je financiële situatie.

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's op verlies en valutaschommelingen. Als je met dit product belegt, kun je een deel van, of al het geld dat je belegt, verliezen. Je kunt (een deel van) je belegde geld verliezen. Dit is geen beleggingsadvies. We adviseren je alleen om te beleggen in financiële producten die aansluiten bij je kennis en ervaring. Indirecte kosten kunnen van toepassing zijn (bijv. spread- en fondskosten). De waarde van je belegging kunnen dalen en stijgen. De informatie op deze pagina houdt geen rekening met jouw individuele financiële en/of fiscale behoeften. Effectenkrediet is bindend en moet worden terugbetaald. Zorg ervoor dat je in staat bent om de schuld terug te betalen als de waarde van effecten fluctueert.

Meer dan 100 internationale prijzen

We zijn erkend als één van de beste brokers in Europa dankzij onze lage tarieven, klantenservice, innovatieve platform en app.

Cashcow publieksprijs 2023 Netherlands

Beste aanbieder beleggingsproducten

Cash Cow 2023

UK-award United Kingdom

Beste Goedkope Broker

FT & IC 2022

PT-award Portugal

Beste broker in aandelen

Rankia 2022

DE-award Germany

Eerlijkste online broker

NTV 2020

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close