image_award_gold_left

86

Internationale
Broker Awards

image_award_gold_right

Effectenkrediet

Ben je op zoek naar een hefboom voor je beleggingen? Bij DEGIRO bieden we Effectenkrediet tegen concurrerende rentetarieven waarmee je je beleggingen kunt financieren, met je portefeuille als onderpand.

Een rekening openen

Beleggen met Effectenkrediet

Met Effectenkrediet kun je lenen tegen de effecten die je al op je DEGIRO rekening hebt staan. Je kunt Effectenkrediet op je rekening activeren nadat je de precontractuele informatie hebt doorgenomen, de kennistoets hebt voltooid en de voorwaarden hebt geaccepteerd. Dit alles om te laten zien dat je het product en de risico's begrijpt. Na goedkeuring kun je het geleende Effectenkrediet gebruiken om effecten te kopen. Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van de soorten en waarde van de effecten in je portefeuille. Onthoud dat hoe meer je leent, hoe meer risico je neemt.

4%

per jaar

3%

per jaar met allocatie

Concurrerende tarieven voor Effectenkrediet

Door vooraf fondsen te alloceren kun je lenen tegen een verlaagd tarief van 3% per jaar in plaats van 4% per jaar. Houd er rekening mee dat er maandelijks rente wordt berekend over het volledige toegewezen bedrag, of het volledige bedrag nu wordt gebruikt of niet. We bieden deze dienst aan voor meerdere valuta, die je kunt vinden in het Tarievenoverzicht onder 'Debetrentes'.

Zie dit voorbeeld voor meer informatie over hoe onze rentevoet werkt.

Effectenkrediet rente

De rentevoet van 4% wordt op jaarbasis vastgesteld. Aangezien de rente maandelijks wordt berekend, resulteert dit in de volgende maandelijkse rentebetalingen

Totaalbedrag van de lening Jaarlijkse rentevoet Maandelijkse rentevoet Rente per maand Rente per jaar
€10,000 4% 0.33% €33.33 €400
€25,000 4% 0.33% €83.33 €1,000
€50,000 4% 0.33% €166.67 €2,000
€100,000 4% 0.33% €333.33 €4,000

Indien je de maandelijkse rente niet rechtstreeks betaalt, maar deze bij je lening laat optellen, zou dit resulteren in de volgende effectieve rentepercentages

Totaalbedrag van de lening Effectieve jaarlijkse rentevoet Rente per maand Rente per jaar Totaalbedrag van de lening na één jaar
€10,000 4.13% €33.33 €413 €10,413
€25,000 4.13% €83.33 €1,032 €26,032
€50,000 4.13% €166.67 €2,066 €52,066
€100,000 4.13% €333.33 €4,132 €104,132
De maandelijkse kosten in dit voorbeeld zijn gebaseerd op een rentevoet van 0,33% per maand.
icon_close

Wat is Effectenkrediet?

Met Effectenkrediet kun je met meer geld beleggen dan het geld dat je op je rekening hebt gestort. Het is een lening die alleen kan worden gebruikt om te beleggen. Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van de waarde en de soorten effecten die je al in je portefeuille hebt en die als onderpand dienen. DEGIRO's Effectenkredietdiensten vinden plaats onder de voorwaarden die zijn gespecificeerd in de Voorwaarden Debet Geld (Effectenkrediet).

Hoe werkt Effectenkrediet?

Met Effectenkrediet leen je geld om te beleggen. Dit verhoogt je risico, maar kan ook je mogelijke rendement verhogen. Om beter te begrijpen hoe Effectenkrediet werkt, volgt hier een hypothetisch voorbeeld met zowel winst- als verliesscenario's, met en zonder marge.

In dit voorbeeld koop je 100 aandelen van bedrijf X tegen €10 en nog eens 100 aandelen op marge. De portefeuille is nu €2000 waard.

Als je koopt tegen €10 en de prijs stijgt naar €12, wordt je winst versterkt met Effectenkrediet.

Als je tegen €10 koopt en de prijs daalt tot €8 wordt je verlies versterkt met Effectenkrediet.

+$200
+$400

Winst zonder
margelening

Winst met
margelening

Verlies zonder
margelening

Verlies bij
margelening

Als je koopt tegen €10 en de prijs stijgt naar €12, wordt je winst versterkt met Effectenkrediet.

Als je tegen €10 koopt en de prijs daalt tot €8 wordt je verlies versterkt met Effectenkrediet.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Het bedrag dat je kunt lenen met Effectenkrediet hangt af van de waarde en samenstelling van je portefeuille. Met een Active profiel kun je Effectenkrediet krijgen tot 33% van de waarde van de portefeuille. Basic profielen hebben geen toegang tot derivaten en andere productcategorieën met meer risico en kunnen daarom een Effectenkrediet krijgen tot 70% van de portefeuillewaarde. Handelarenrekeningen kunnen ook een Effectenkrediet krijgen tot 70% van de waarde van hun portefeuille.

De algemene kredietberekening is:

Krediet = waarde van de portefeuille + cash saldo - portefeuillerisico

Met een Trader profiel wordt een minder conservatieve risicobenadering gevolgd. Je portefeuillerisico zal lager zijn en het beschikbare krediet zal hoger zijn. Raadpleeg ons Handleiding Risico Beleggingsportefeuille voor meer informatie over onze risicoberekening.

70% marge

op Basic profiel

Derivaten

zijn niet beschikbaar

33% marge

op Active profiel

Derivaten

zijn beschikbaar

70% marge

op Trader profiel

Derivaten

zijn beschikbaar

1

Ga naar 'Instellingen' in je account en selecteer 'Allocatie'.

2

Klik op 'Voeg een nieuwe allocatie toe'.

3

Er verschijnt een venster waarin je de valuta en het te lenen bedrag kunt selecteren. Vul de vakjes in.

4

Klik op 'Bevestigen'.

Hoe kan ik vooraf geld alloceren?

Zoals gezegd kun je middelen alloceren om een lagere rentevoet te ontvangen. Dit is omdat het ons de kans geeft dit bedrag te budgetteren. Je kunt geld alloceren door onder het tabblad 'Instellingen' op 'Allocatie' te klikken.

Risico van beleggen met Effectenkrediet

Het gebruik van Effectenkrediet zorgt voor een hefboomwerking op je belegging, zodat winsten en verliezen worden vergoot. Daarom wordt deze dienst over het algemeen niet aanbevolen voor minder ervaren beleggers en beleggers met een lage risicotolerantie.

Lees altijd ons risicodocument.

Als het onderpand in je portefeuille niet voldoende is om het debetsaldo te dekken, kun je een Margin Call ontvangen. Dit betekent dat onze Risicoafdeling je zal vragen het onderpand te verhogen of het debetsaldo te verlagen. Als je de limietschending niet binnen de gestelde termijn oplost, zal onze Risicoafdeling een deel van de posities sluiten om dit recht te zetten. Als wij moeten ingrijpen, kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Zie ons Tarievenoverzicht voor meer informatie.

Diversificatie
Verschillende ordertypes

Strategieën voor het beheer van margestortingen

Door de kwaliteit van de beleggingen waartegen je leent en het bedrag dat je leent zorgvuldig te kiezen, kun je de kans op een Margin Call verkleinen. Hier volgen enkele strategieën voor risicobeheer:

 • Lenen tegen een portefeuille van minder volatiele effecten.
 • Minder lenen dan het maximumbedrag dat je kunt lenen tegen je effecten.
 • Diversificatie van je portefeuille door de aankoop van effecten die je portefeuille in evenwicht brengen en mogelijk verliezen op bestaande effecten compenseren.
 • Je portefeuille zorgvuldig volgen, vooral tijdens schommelende, volatiele marktomstandigheden, om te anticiperen op een mogelijke waardedaling.

Ruim 86 internationale awards

Kies voor de partij die is benoemd tot beste, eerlijkste en goedkoopste online broker.

UK-award
United Kingdom

Best beoordeelde beleggingsplatform

FT & IC 2020

ES-award
Spain

Beste Stockbroker

Rankia 2021

veiligheid
Netherlands

Beste online broker

Cashcow 2019

DE-award
Germany

Meest eerlijke online broker

NTV 2020

UK-award
United Kingdom

Best beoordeelde beleggingsplatform

FT & IC 2020

ES-award
Spain

Beste Stockbroker

Rankia 2021

veiligheid
veiligheid

BESTE ONLINE BROKER

Cashcow 2019

DE-award
Germany

Meest eerlijke online broker

NTV 2020

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2 miljoen klanten en meer dan 80 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 januari 2023 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 december 2022.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 januari 2023.
 • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin februari 2023 teruggestort op uw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 december 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close