image_award_gold_left

100

Internationale
Broker Awards

image_award_gold_right

Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen, ook wel commodities genoemd. Hoe doet u dat? Welke beleggingsproducten maken beleggen in grondstoffen mogelijk?

Open een rekening

Wat zijn grondstoffen?

De meeste fysieke producten (tastbare producten die u daadwerkelijk kan aanraken) worden gemaakt met grondstoffen. Denk aan plastic dat gemaakt wordt met olie, of een telefoon waar allerlei soorten metaal in verwerkt zit. Ook tijdens het productieproces (bijvoorbeeld het gebruik van gas bij het verhitten van staalovens voor de productie van staal) zijn vaak (energie)grondstoffen nodig.

Grondstofprijzen bepalen voor een deel de verkoopprijs van producten. Gaat de grondstofprijs omhoog, dan betaalt u waarschijnlijk meer voor het eindproduct. Hierdoor zijn grondstoffen vaak aanjager van (prijs)inflatie. Zo zien we dat wanneer olie als grondstof schaars is, de olieprijs omhooggaat en veel producten duurder worden. Olie is namelijk een belangrijke grondstof in veel productieprocessen of voor het vervoer van producten. Als eindklant (iemand die een eindproduct koopt) betaalt u daardoor meer voor hetzelfde product.

Soorten grondstoffen

Bij beleggen in grondstoffen denkt men vaak in handel in olie en goud, maar er zijn veel meer grondstoffen waarin u kunt beleggen. Grondstoffen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën.

Agrarische grondstoffen

graan, aardappels, soja, koffie en katoen

Delfstoffen

zout en zand

Veestapel

runderen, varkens

Fossiele brandstoffen

olie, steenkool en aardgas

Bosbouwproducten

hout en pulp

Metalen

koper, aluminium

Edelmetalen

goud, platina en palladium

Beleg in verschillende grondstoffen

Wij bieden een enorme hoeveelheid verschillende grondstoffen op ons platform. Maar wat is nou de beste keus voor u? Om u op weg te helpen in de wereld van grondstoffen, hebben we een aantal categorieën voor u op een rijtje gezet. Klik op de links om meer te weten te komen en ontdek de populairste grondstoffen binnen hun categorie!

Hoe kunt u beleggen in grondstoffen?

Er zijn maar weinig mensen die het zien zitten om een paar olievaten in de achtertuin of schuur te zetten. In theorie zou u dat natuurlijk kunnen doen. Wanneer de olieprijs laag staat, koopt u de vaten in. Gaat de olieprijs omhoog, dan verkoopt u ze. Gelukkig zijn er verschillende toegankelijke beleggingsmogelijkheden waarbij u zelf geen grondstof hoeft in te slaan.

ETF’s geven de mogelijkheid om uw investering in grondstoffen te spreiden. De mate van diversificatie hangt wel af van het type ETF dat u koopt. Er zijn grondstof-ETF’s die zich richten op één enkele grondstof, en ETF’s die inzetten op een breed scala aan grondstoffen of grondstofgerelateerde bedrijven.

Omdat de grondstofhandel complex is, en omdat prijsschommelingen lastig te voorspellen zijn, is het verstandig om in een ETF te stappen die breed is opgezet. Door de spreiding hebben schommelingen van individuele grondstofprijzen minder invloed op de koers van de totale grondstof-ETF. Zo ziet u uw investering niet direct onderuitgaan als één grondstofprijs daalt.

U kunt ook investeren in bedrijven die grondstoffen delven en verkopen. Als de grondstofprijzen hoog liggen en het verkopen ervan veel oplevert, gaat de omzet van zo’n bedrijf vaak omhoog. Het blijft natuurlijk wel zaak om van tevoren naar de financiële situatie van een bedrijf te kijken. Hoge inkomsten uit grondstofverkopen betekenen niet direct dat het netto-bedrijfsresultaat ook positief is.

Lage grondstofprijzen kunnen aan de andere kant ook een positief effect hebben op het rendement van veel bedrijven. Denk aan bedrijven die tijdens het productieproces veel van een bepaalde grondstof gebruiken. Als daar de kosten voor de inkoop van grondstoffen dalen, dalen ook de uitgaven van het bedrijf. Aan het eind van streep kan dit een positief effect hebben op het bedrijfsresultaat.

Een grondstoffuture is een termijncontract om een grondstof op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. U bezit de grondstof niet zelf. Futures zijn complexe beleggingsproducten en daarom niet altijd geschikt voor de beginnende belegger. Bij het aangaan van een futurecontract speculeert u op een stijging of daling van de grondstofprijs. Omdat deze schommelingen vaak lastig te voorspellen zijn, raden we u aan om goed te verdiepen in dit soort beleggingsproducten voordat u ze koopt.

Voor- en nadelen van beleggen in grondstoffen

Voordelen

Grondstoffen kunnen niet failliet gaan

Hoewel de prijs voor grondstoffen aan de vraag- en aanbodkant flink op en neer kan schommelen, kan een grondstof niet failliet gaan. Dit scenario bestaat bij ‘reguliere’ bedrijfsaandelen wel. Grondstofprijzen kunnen flink in prijs dalen, maar er zal altijd een bepaalde vraag naar de grondstof blijven bestaan.


Grondstoffen zijn schaars

Zolang de wereldeconomie blijft groeien, zal ook de vraag naar grondstoffen blijven groeien. Daarnaast is er van sommige grondstoffen (denk bijvoorbeeld aan olie, lithium of goud) maar een bepaalde hoeveelheid aanwezig op onze planeet. Deze grondstoffen kunnen niet zomaar worden bijgemaakt. Over het algemeen drijft schaarste grondstofprijzen omhoog.


Diversificatie van uw portefeuille

Door gespreid te beleggen wapent u zich tegen verlies van uw investeringen. Bepaalde grondstoffen zoals goud en zilver doen het vaak goed in periodes van (hoge) inflatie. Het kan daarom verstandig zijn om een deel van uw portefeuille in te richten met beleggingsproducten in grondstoffen.

Nadelen

Geen dividenduitkering

Bij aandelen en obligaties wordt rente en dividend uitgekeerd. Wanneer u een goudstaaf koopt, krijgt u hier jaarlijks geen dividend of rente voor terug. Deze goudklomp maakt geen winst die uitgekeerd kan worden. Houdt er rekening mee dat u dit stukje extra rendement misloopt bij investeringen in grondstoffen. Het zijn geen bedrijven die dividend uitkeren.


Veel volatiliteit

Het verloop van grondstofprijzen is vaak lastig te peilen. De koersen van sommige grondstoffen reageren sterk op regionale of wereldwijde ontwikkelingen. Verdiep u goed in de markt van een grondstof om inzicht te krijgen in de spelers die binnen de markt actief zijn. Op die manier kunt u proberen een inschatting te maken van het vraag- en aanbodgehalte en de prijs die bij een grondstof hoort. Houdt er rekening mee dat onverwachte gebeurtenissen bestaande verhoudingen totaal op zijn kop kunnen zetten. Denk hierbij aan een pandemie, oorlog, of de opkomst van nieuwe technologie die de vraag naar bepaalde grondstoffen kan laten toe- of afnemen.

Beleggen in grondstoffen via DEGIRO

Bij DEGIRO heeft u verschillende mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen. We hebben een ruim aanbod aan grondstofgerelateerde aandelen en ETF’s. Ook in onze kernselectie vindt u deze beleggingsproducten. U betaalt alleen € 1 handlingskosten. Valuta-, externe product- en spreadkosten kunnen van toepassing zijn.

U kunt ook in grondstoffen handelen door gebruik te maken van futures, hefboomproducten en warrants. Omdat het hierbij om complexe beleggingsproducten gaat, maakt u eerst een passendheidstoets. Daarmee laat u zien verstand te hebben van deze beleggingsproducten.

Meer dan 100 internationale prijzen

We zijn erkend als één van de beste brokers in Europa dankzij onze lage tarieven, klantenservice, innovatieve platform en app.

Cashcow publieksprijs 2023 Netherlands

Beste aanbieder beleggingsproducten

Cash Cow 2023

UK-award United Kingdom

Beste Goedkope Broker

FT & IC 2022

PT-award Portugal

Beste broker in aandelen

Rankia 2022

DE-award Germany

Eerlijkste online broker

NTV 2020

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close