Beleggen in koper aandelen

De grondstof koper wordt veel in de bouw en in elektrische apparaten en voertuigen gebruikt. Het materiaal is erg gewild omdat het een goede geleider is van elektriciteit en warmte. Draait de economie op volle toeren, dan zie je vaak ook een sterke vraag naar koper. Op dit moment staat de koperprijs net als bij veel andere grondstoffen erg hoog.

Open een rekening

Wat is koper?

Koper is een goede geleider

Drieduizend jaar geleden wisten de oude Egyptenaren het materiaal al te vinden. Toen werd koper gebruikt voor het maken van brons. Wanneer je koper en tin samensmelt, krijg je brons. Dit werd vervolgens weer gebruikt voor het maken van gereedschap, munten, sierraden en standbeelden.

Koper in elektrische auto's en apparaten

Koper is een halfedelmetaal dat, samen met zilver, een van de best geleidende metalen op onze planeet is. Dat wil zeggen dat stroom of warmte zich makkelijk door het metaal verplaatst. Daarnaast is koper ook erg buigzaam. Ideaal dus om te verwerken in bijvoorbeeld stroomdraden of verwarmingsleidingen. Maar ook in elektrische auto’s, laptops en smartphones zit koper verwerkt. Daarnaast is koper goed bestand tegen corrosie en makkelijk recyclebaar. Zo kan het materiaal hergebruikt worden nadat het uit oude apparaten of tijdens de sloop uit oude gebouwen wordt gehaald.

Waaruit wordt koper gewonnen?

Koper wordt gewonnen uit kopererts. Dit gesteente komt op verschillende plekken in de wereld voor. De grootste hoeveelheden kopererts worden gewonnen in landen als Chili, Peru, Mexico, de Verenigde Staten en Indonesië. In erts zit vaak maar één procent koper. Via een chemisch proces wordt de koper uit het gesteente gehaald. De koper die overblijft wordt vervolgens gesmolten en in de gewenste vorm gegoten.

Wat is koper?

Drieduizend jaar geleden wisten de oude Egyptenaren het materiaal al te vinden. Toen werd koper gebruikt voor het maken van brons. Wanneer je koper en tin samensmelt, krijg je brons. Dit werd vervolgens weer gebruikt voor het maken van gereedschap, munten, sierraden en standbeelden.

Drieduizend jaar geleden wisten de oude Egyptenaren het materiaal al te vinden. Toen werd koper gebruikt voor het maken van brons. Wanneer je koper en tin samensmelt, krijg je brons. Dit werd vervolgens weer gebruikt voor het maken van gereedschap, munten, sierraden en standbeelden.

Koper wordt gewonnen uit kopererts. Dit gesteente komt op verschillende plekken in de wereld voor. De grootste hoeveelheden kopererts worden gewonnen in landen als Chili, Peru, Mexico, de Verenigde Staten en Indonesië. In erts zit vaak maar één procent koper. Via een chemisch proces wordt de koper uit het gesteente gehaald. De koper die overblijft wordt vervolgens gesmolten en in de gewenste vorm gegoten.

Redenen om te beleggen in koper aandelen

De vraag naar koper is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Die vraag komt vooral uit de bouw, maar ook in de energiesector en voor de productie van elektrische voortuigen wordt veel koper gebruikt. Zolang de wereldbevolking blijft groeien zal er vraag zijn naar koper voor in nieuwe woningen en gebouwen. Ook de energietransitie zal om veel koper vragen. Alle laadstations, bedrading in het energienetwerk, elektrische auto’s en zonnepanelen vragen om koper.

Risico’s

Grondstofprijzen zoals die van olie, goud, zilver en koper zijn volatiel en vaak cyclisch. Dat wil zeggen dat er altijd momenten zijn waarop er veel vraag is naar een grondstof, en dat er momenten zijn waarop de vraag (fors) kan afnemen. Hoewel koperprijzen al een aantal jaar in de lift zitten, kan dit zomaar veranderen. De verwachting is dat op de lange termijn de vraag naar koper zal toenemen, maar dat betekent niet dat er in de tussentijd prijsschommelingen zijn in de grondstofprijs.

In april 2022 kondigde China maatregelen aan om een nieuwe corona-uitbraak tegen te gaan. De miljoenenstad Shanghai ging op slot en dit had een direct effect op de prijs van koper. Door het stilleggen van de bouw, en alle andere bedrijvigheid, nam de vraag naar koper af. Zodra de prijs van koper afneemt, maken mijnbouwbedrijven die koper delven ook minder wist. De markt reageert hier weer op waardoor aandeelkoersen van kopergerelateerde aandelen dalen.

De meest 5 meest verhandelde koper aandelen van 2022

Investeren in koper is populair. De meest verhandelde koper aandelen van 2022 bij DEGIRO hebben we hier voor u op een rijtje gezet:

Southern Copper Corperation is een Mexicaans bedrijf dat al 70 jaar actief is in de mijnbouwindustrie. Op het moment van schrijven is het bedrijf voor 88,9% in handen van Grupo Mexico, een Mexicaans conglomeraat dat actief is in mijnbouwprojecten. De overige 11,1% van belangen wordt verhandeld op de New York Stock Exchange. Het bedrijf heeft een market cap van ongeveer 43 miljard dollar.

Southern Copper Corperation heeft kopermijnen in Mexico en Peru. De meeste koper wordt gewonnen in Mexico. Het bedrijf beschikt, naar eigen zeggen, over de grootst gerapporteerde koperreserves van ieder mijnbouwbedrijf in de wereld. De verwachting is dan ook dat het bedrijf nog jaren vooruit kan met de huidige koperreserves die het nu in handen heeft.

Tot 2028 wil het bedrijf ieder jaar zijn productie opschroeven. Waar nu jaarlijks 951 duizend ton koper wordt gewonnen, verwacht men in 2028 1,9 miljoen ton koper te delven. Een groot voordeel van het bedrijf is dat het erom bekend staat tegen een lage kostprijs koper uit de grond te halen. Dat betekent dat er, in vergelijking met concurrentie, meer winst gemaakt wordt op dezelfde hoeveelheid koper die gedolven wordt.

Western Copper and Gold Corperation is een Canadees mijnbouwbedrijf dat in 1996 is opgericht en in 2006 op de beurs is gebracht. Het wordt verhandeld op de Toronto Stock Exchange en de New York Stock Exchange. Het bedrijf maakt nog geen winst omdat het nog geen grondstoffen delft. Ze hebben wel verschillende mijnbouwrechten in handen maar de productie op deze locaties moet nog worden opgezet. Daarmee is investeren in Western Copper and Gold Corperation een risico omdat er nog geen winst gemaakt wordt.

Het grootste project dat Western Copper and Gold Corperation heeft lopen is het zogenaamde ‘Casino-project’. Dit gaat om een stuk grond dat ligt in het Yukon-territorium van Canada. Vanaf 2007 is men al bezig met onderzoek, proefboringen en het verkrijgen van rechten in het gebied. Het bedrijf zegt dat het op een verantwoordelijke manier grondstoffen uit de grond wil halen. Daarbij is er oog voor het milieu en de inheemse bevolking van de Yukon.

In de komende jaren verwacht het bedrijf de productie van start te laten gaan. De resultaten uit boringen naar koper en goud zijn positief. Ook Rio Tinto (het op 2 na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld) heeft vertrouwen in het project. Rio Tinto kocht halverwege 2021 zo’n 8% van de aandelen van Western Copper and Gold Corp aan.

Freeport-McMoRanS is een Amerikaans mijnbouwbedrijf. Het is een van de grootste producenten van molybdeen en koper in de wereld. In 2019 kwam 79% van de bedrijfsinkomsten uit de verkoop van koper. Daarmee is koper dus de belangrijkste grondstof voor het bedrijf.

De meeste mijnbouwlocaties die het bedrijf in handen heeft bevinden zich in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft het projecten lopen in Congo, Finland, Chili, Peru, Indonesia en Spanje.

Deze ETC van Wisdom Tree volgt de koers van de koperprijs op basis van futurecontracten. Op het jaarlijkse rendement van deze ETC rekent Wisdomtree 0,49% beheerkosten.

Glencore is een Anglo-Zwitsers mijnbouw- en handelsbedrijf. Naast koper handelt het bedrijf in aluminium, zink, lood, aardolie, steenkool en nog vele andere grondstoffen. Het bedrijft is ook actief met de handel in agrarische producten zoals graan. Op ieder continent, behalve Antarctica, heeft Glencore projecten lopen waar grondstoffen gewonnen en/of verhandeld worden. In 2020 produceerde het bedrijf 1,26 miljoen ton aan koper met een marktwaarde van 86 miljard dollar. Daarmee is koper de belangrijkste grondstof voor het bedrijf. In 2021 was de koperproductie goed voor 46% van de totale EBITDA van het bedrijf.

In 2015 kwam Glencore flink onder druk te staan door dalende grondstofprijzen. Hierdoor bleef het bedrijf zitten met een aanzienlijke schuldenlast. Om die reden werd er anderhalf jaar lang geen dividend uitgekeerd en om de schuld af te betalen werden verschillende bedrijfsonderdelen verkocht. De koers van het bedrijf daalde in die tijd aanzienlijk. Van de 30 miljard schuld in 2015 was in 2021 nog 6 miljard schuld over. Het bedrijf zegt de komende jaren zich verder te richten op het aflossen van schulden en het doorzetten van kostenbesparende herstructureringen.

Beleggen in koper via DEGIRO

Bij DEGIRO zijn er verschillende manieren om te investeren in koper. We hebben een ruim aanbod van kopergerelateerde beleggingsproducten. Denk hierbij aan mijnbouwbedrijven die koper delven en kopergerelateerde ETF’s en ETC’s.

We staan bekend om onze lage tarieven. Door te besparen op transactiekosten creëert u op lange termijn een hoger rendement. Open daarom een rekening bij DEGIRO als u het beste resultaat uit uw beleggingen wil halen.

Meer dan 100 internationale prijzen

We zijn erkend als één van de beste brokers in Europa dankzij onze lage tarieven, klantenservice, innovatieve platform en app.

Cashcow publieksprijs 2023 Netherlands

Beste aanbieder beleggingsproducten

Cash Cow 2023

UK-award United Kingdom

Beste Goedkope Broker

FT & IC 2022

PT-award Portugal

Beste broker in aandelen

Rankia 2022

DE-award Germany

Eerlijkste online broker

NTV 2020

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close